Διαδηλώσεις στο Κόσοβο

Μέλη και υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Αυτοδιάθεση» των Αλβανών του Κοσόβου αποχώρησαν τα ξημερώματα από τους οδικούς άξονες που οδηγούν στις δύο διαβάσεις «Μέρνταρε» και «Μπέλα Ζέμλια» στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία, όπου είχαν συγκεντρωθεί, με στόχο να εμποδίσουν τη μεταφορά προϊόντων από τη Σερβία προς το Κόσοβο.

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» προχώρησε στον αποκλεισμό των δρόμων προς τις δύο διαβάσεις, με στόχο την αποτροπή των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σύμφωνα με ΜΜΕ
του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στη διάβαση «Μπέλα Ζέμλια» και λίγες ώρες αργότερα οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν και από τη διάβαση «Μέρνταρε».

Όπως ανέφεραν οι διαδηλωτές, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την περιοχή, επειδή η αστυνομία του Κοσόβου εμπόδισε την τροφοδοσία τους με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, σκηνές, ξύλα για θέρμανση.

Εκπρόσωποι του κινήματος «Αυτοδιάθεση» τόνισαν ότι οι κινητοποιήσεις τερματίστηκαν, επειδή η αστυνομία του Κοσόβου κήρυξε «ειδικό πόλεμο» εναντίον τους, αποκλείοντας τους δρόμους και εμποδίζοντας τη μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης στους διαδηλωτές. Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι η διαδήλωση στη διάβαση "Μπέλα Ζέμλια" σταμάτησε, επειδή ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών.

Ο αντιπρόεδρος του κινήματος Σπεντ Αχμέτι ανέφερε ότι σήμερα θα διεξαχθεί συνάντηση της ηγεσίας του κινήματος για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις και πρόσθεσε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν και υπό άλλες μορφές.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου σε χθεσινή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι διαδηλώσεις δεν είναι αναγκαίες και ότι δημιουργούν δυσκολίες στην ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και προϊόντων.

Στις διαδηλώσεις που διοργάνωσε πριν από μία εβδομάδα η «Αυτοδιάθεση» στις δύο διαβάσεις, με αίτημα προς την κυβέρνηση του Κοσόβου να διακόψει τις σχέσεις με τη Σερβία μέχρι να αναγνωρίσει το Βελιγράδι την ανεξαρτησία του Κοσόβου, σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών τραυματίστηκαν δεκάδες άτομα και συνελήφθησαν περίπου 150 μέλη και υποστηρικτές του κινήματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα