Διαδήλωση για το Γκουαντάναμο

Ακτιβιστές της οργάνωσης "Μαρτυρία κατά των βασανιστηρίων", ντυμένοι με πορτοκαλί στολές ή κλεισμένοι σε κλουβιά, συγκεντρώθηκαν έξω από το Λευκό Οίκο ζητώντας να κλείσει η φυλακή του Γκουαντάναμο, που λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία.

Οι διαδηλωτές, σε μικρές ομάδες, θα συνεχίσουν την κινητοποίηση μέχρι την Τετάρτη, ημέρα που συμπίπτει με τη δέκατη επέτειο από την άφιξη των πρώτων κρατούμενων στη φυλακή. Την ίδια ημέρα είναι

προγραμματισμένη μια μεγάλη διαδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν πολλές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Οι ακτιβιστές ζητούν να κλείσει η φυλακή του Γκουαντάναμο "όπως το είχε υποσχθεί ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα" αλλά επίσης και η φυλακή Μπάγκραμ στο Αφγανιστάν. Στα αιτήματά τους περιλαμβάνεται και η κατάργηση του νόμου DAA (Νόμος Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας) που επιτρέπει τη φυλάκιση των κρατουμένων επ' αόριστον και χωρίς δίκη.

"Πάνε δέκα χρόνια από τότε που οι άνθρωποι μπορούν να κρατούνται επ' αόριστον, χωρίς δίκη, χωρίς να ξέρουν πότε θα απελευθερωθούν, ούτε γιατί τους κατηγορούν", τόνισε ένας από τους διαδηλωτές, ο Μπράιαν Τερέλ.

Στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Γκουαντάναμο, στην αμερικανική βάση που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Κούβας, έχουν κρατηθεί μέχρι σήμερα 779 άτομα, μεταξύ των οποίων και ανήλικοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα