Διαφωνούν για τη διεύρυνση του ΕΜΣ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, δύο από τις συνολικά τέσσερις χώρες της ευρωζώνης που διατηρούν ακόμη την ανώτερη βαθμολογία των "τριών Α" στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, απέρριψαν σήμερα την έκκληση που έκανε νωρίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ταμείων αρωγής.

"Πρόκειται

για μια πολύ δύσκολη πορεία. Φυσικά, όσο περισσότερα χρήματα διαθέτει το ταμείο, τόσο ισχυρότερη θα είναι η προστασία. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν μπορούμε να ρίχνουμε χρήματα σε αυτά τα ταμεία διάσωσης επ' άπειρον", είπε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν.

"Ήδη υπάρχουν πολλές χώρες που δεν είναι πλέον σε θέση να βάλουν περισσότερα χρήματα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ)", είπε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, αναφερόμενη στο νέο ταμείο που θα αντικαταστήσει το ΕΤΧΣ από τον προσεχή Ιούλιο. "Πρέπει να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, όμως θα είναι δύσκολο να διευρύνουμε διαρκώς αυτά τα ταμεία διάσωσης", πρόσθεσε η Αυστριακή υπουργός.

Νωρίτερα σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκανε έκκληση στις χώρες της ευρωζώνης να οικοδομήσουν ένα ευρύτερο "τείχος προστασίας" απέναντι στην κρίση, χωρίς όμως να καταφέρει να πείσει την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Μιλώντας ενώπιον του γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η κρίση μπορεί να "καταπιεί όλο τον κόσμο" και είπε ότι το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να απελευθερώσει έως και 500 δισεκατομμύρια δολάρια ως πρόσθετους πόρους δανεισμού. "Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τις επιλογές μας και συζητούμε με τις χώρες μέλη", σημείωσε.

Για την ευρωζώνη, "μια ουσιαστική αύξηση των πραγματικών διαθέσιμων πόρων κατά τη μετάβαση από το ΕΤΧΣ στον ΕΜΣ, αυξάνοντας το μέγεθος αυτού του τελευταίου (...) θα ήταν μεγάλη βοήθεια", είπε η Λαγκάρντ, που τάχθηκε επίσης υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων. Ωστόσο "δεν μίλησα για τον διπλασιασμό" των πόρων του ΕΜΣ (σήμερα έχει δυνατότητα δανεισμού 500 δισ. ευρώ), διευκρίνισε, παίρνοντας αποστάσεις από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, που, σύμφωνα με τον Τύπο, ζητεί να διπλασιαστεί το διαθέσιμο ποσό του ΕΜΣ.

"Προτεραιότητά μου είναι κατ' αρχάς να θέσουμε σε εφαρμογή τον ΕΜΣ, να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις" για το θέμα αυτό, απάντησε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε για τις προτάσεις της Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Βέλγο ομόλογό της Ελιό Ντι Ρουπό.

Η Γερμανία, σημείωσε, είναι έτοιμη να τροφοδοτήσει τον ΕΜΣ πιο γρήγορα απ' ό,τι προβλεπόταν. "Κανονικά η περίοδος σύστασής του θα έπρεπε να διαρκέσει πέντε χρόνια, εμείς είμαστε έτοιμοι (...) να καταβάλουμε περισσότερα κεφάλαια, πιο γρήγορα", είπε, αναφερόμενη στις συνομιλίες που είχε για το θέμα αυτό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα