Συρία: Νεκροί δέκα άμαχοι και 5 στρατιώτες

Δέκα άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία και πέντε στρατιώτες των τακτικών δυνάμεων της Συρίας σκοτώθηκαν σε μάχες με λιποτάκτες στην επαρχία της χώρας Χομς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από τα πυρά πολυβόλου στο χωριό αλ Σάχεν στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, κι άλλοι τρεις σκοτώθηκαν στην πόλη Χομς, σύμφωνα με το παρατηρητήριο.

Την ίδια ώρα στην επαρχία Ντεράα, στη νότια Συρία, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο χωριό Σαΐντα από αδέσποτες σφαίρες, μετά

τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε πράκτορες της ασφάλειας και λιποτάκτες. Δύο άλλοι άμαχοι σκοτώθηκαν στη Χάμα, στην κεντρική Συρία, και στο Αλέπι, στη βόρεια, προσθέτει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

"Πέντε στρατιώτες των τακτικών συριακών δυνάμεων σκοτώθηκαν το πρωί και 13 τραυματίστηκαν στις μάχες με ομάδες λιποτακτών σε οδόφραγμα στο χωριό Ζιράα κοντά στο Κουσέιρ", στην επαρχία Χομς, σημειώνει.

Επίσης στην Ιντλίμπ, συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε λιποτάκτες και τον τακτικό στρατό την αυγή στην οδική αρτηρία που συνδέει τη Δαμασκό με το Αλέπι, κοντά στο Μάαρετ αλ Νόμαν. "Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και τρία τεθωρακισμένα του στρατού καταστράφηκαν", σύμφωνα με το παρατηρητήριο.

Παρόμοιες συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Αμπού Κάμαλ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία. Οκτώ πολίτες τραυματίστηκαν από τα πυρά βαρέων πολυβόλων που χρησιμοποιεί ο τακτικός στρατός.

Παράλληλα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Συρίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι το νέο σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Συρία "αξίζει μια εξέταση σε βάθος" καθώς περιέχει στοιχεία που είναι "σοβαρά", κυρίως την μακροπρόθεσμη αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου "περιέχει σοβαρές προτάσεις. Η πρωτοβουλία αυτή αξίζει μια εξέταση σε βάθος, για την υλοποίηση των διεκδικήσεων του λαού μας για δικαιοσύνη, ελευθερία και αξιοπρεπή ζωή", σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων Ζουχέιρ Σάλεμ.

Στην ανακοίνωση αυτή υπογραμμίζεται κυρίως "η ρήτρα που προβλέπει ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα δώσει τη σκυτάλη στον αντιπρόεδρό του, προκειμένου ο λαός μας να μπορέσει να προετοιμάσει το μέλλον που επιθυμεί".

Η Δαμασκός απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά το νέο αραβικό σχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε "κατάφωρη παραβίαση στις εσωτερικές της υποθέσεις".

Βάσει του σχεδίου αυτού ο Άσαντ θα πρέπει να μεταβιβάσει "προνόμια στον αντιπρόεδρο για να διαπραγματευτεί με μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας", η οποία καλείται να "σχηματιστεί εντός δύο μηνών", σύμφωνα με ανακοίνωση που αναγνώστηκε χθες το βράδυ έπειτα από υπουργική σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο για σχεδόν πέντε ώρες.

Επίσης αξιώνει από "τη συριακή κυβέρνηση και όλα τα κινήματα της αντιπολίτευσης να αρχίσουν έναν σοβαρό διάλογο (...) σε διάστημα που δεν θα ξεπερνάει τις δύο εβδομάδες" προκειμένου να σχηματιστεί η κυβέρνηση αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα