Διακοπή συνεργασίας με Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι διέκοψε τη συνεργασία του με το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών μετά την έναρξη την προηγούμενη εβδομάδα μιας έρευνας για τους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η απόφαση σημαίνει ότι δεν θα επιτραπεί στην αποστολή έρευνας, την οποία σκόπευε να στείλει το Συμβούλιο, να εισέλθει στη Δυτική Όχθη ή στο Ισραήλ, όπως δήλωσε ο Γιγκάλ Παλμόρ
εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν συνεργαζόμαστε μαζί τους πια», πρόσθεσε ο Παλμόρ. «Συμμετείχαμε σε συζητήσεις, συνέδρια και κανονίζαμε επισκέψεις στο Ισραήλ. Όλα αυτά τελείωσαν».

Το Συμβούλιο προκάλεσε οργή στο Ισραήλ όταν, την περασμένη Πέμπτη, έδωσε το πράσινο φως για την πρώτη, ανεξάρτητη διεθνή αποστολή έρευνας για τις συνέπειες που έχει ο ισραηλινός εποικισμός στα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ δεν μετέχει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά έχει το δικαίωμα να εκφράζει γνώμη υπό ορισμένους όρους. Δεν μπορεί ούτε να ψηφίζει, ούτε να καταθέτει αιτήματα.

Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει την οργή των Ισραηλινών με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Άβιγκντορ Λίμπερμαν να δηλώνει: «Αυτός ο υποκριτικός οργανισμός δεν έχει καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι προφανές ότι επιλέγει την πλευρά (που θα στηρίξει) και παρουσιάζει έλλειμμα αντικειμενικότητας. Δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεργαστούμε μαζί του».

«Συστηματικά και κατά συρροή λαμβάνουν αποφάσεις κατά του Ισραήλ και το καταδικάζουν χωρίς έστω συμβολικά να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές μας θέσεις», υπογράμμισε ο Παλμόρ, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με άλλα όργανα του ΟΗΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα