«Κλειδώνουν» ρόλους, στόχους και ονόματα

Ώρα ανασχηματισμού για τη δικομματική πλέον κυβέρνηση, μετά τις ανατρεπτικές πολιτικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, που οδήγησαν στην αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα. Μείναμε όρθιοι και συνεχίζουμε με νέα αποφασιστικότητα, δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς, αποκαλώντας τον Ευ.Βενιζέλο

«εταίρο πλήρους ευθύνης» και όχι κατά περίπτωση. «Δεν θα την πατήσουμε ξανά, πρέπει να μάθουμε να συνεννοούμαστε» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, ενώ σε ερώτηση για το έαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει ενισχυμένο ρόλο, ενώπιον του ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Βεβαίως, σημαντικό ρόλο, άλλωστε μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε στην κυβέρνηση πιο "διακριτικά" από δική του επιλογή».
Όσον αφορά την κίνηση του Φ.Κουβέλη, ανέφερε: «Δεν ξέρω γιατί άλλαξε στάση. Δεν θέλω να διατυπώνω δημόσια υποθέσεις. Ξέρω όμως ότι είχε βρεθεί συμφωνία την Τετάρτη το βράδυ.


Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει ότι ήταν συνειδητή επιλογή να καταργηθεί η ΕΡΤ, αλλά διευκρινίζει ότι το μαύρο στις οθόνες «δεν ήταν επιλογή» της κυβέρνησης. «Έγινε διότι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ κατέλαβαν το κτίριο και συνέχισαν να εκπέμπουν "πειρατικά".


Ο Αντώνης Σαμαράς επανήλθε επίσης στην κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι εύχεται η χώρα να αποτύχει. «Με καληνύχτισε ο άνθρωπος, τον καληνυχτίζω κι εγώ και του εύχομαι καλή τύχη και καλά ξεμπερδέματα με τις συνιστώσες του».

«Το ΠΑΣΟΚ ξέρει τις δυσκολίες και τους κινδύνους μίας κυβερνητικής συνεργασίας με τη συντηρητική παράταξη. Δεν κάνουμε όμως κάτι περίεργο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Κάνουμε κάτι εθνικό αναγκαίο, δηλώνει σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ τονίζει ότι μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις η κυβερνητική συνεργασία επαναθεμελιώνεται.


Σε άλλο άρθρο του, στο Έθνος της Κυριακής, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει πως το βασικό δίδαγμα της κρίσης είναι ότι «στην πατρίδα μας δεν υπάρχουν πια περιθώρια για μικρές, κομματικές ή προσωπικές επιλογές» και σημειώνει πως το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διασφαλίσει τη σταθερή και ομαλή πορεία της κυβέρνησης και της χώρας και το έκανε.

H ΔΗΜΑΡ, τώρα, από την πλευρά πια της αντιπολίτευσης, δηλώνει πως θα αποτελεί θετική και όχι μηδενιστική ή λαϊκίστικη φωνή, αφήνοντας να διαφανεί πως θα στηρίζει νομοσχέδια της κυβέρνησης κατά το δοκούν, και αναζητεί τις ισορροπίες της στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς υπάρχουν διαφωνίες όσον αφορά τη στάση του Φώτη Κουβέλη, με παράδειγμα τους Νίκο Μπίστη, Γρηγόρη Ψαριανό και Βασίλη Οικονόμου, και μένει να φανεί στη συνεδρίαση της κεντρικής πολιτικής επιτροπής της το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αν θα αποτελέσουν αφετηρία εξελίξεων.

Στην αντεπίθεση, εν τω μεταξύ, πέρασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και το Βασίλη Πάικο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν λειτουργούσε ως τρικομματική, ενώ υπήρχαν αρκετές αλαζονικές συμπεριφορές, και κατήγγειλε εκστρατεία δυσφήμησης ορισμένων υπουργών.

Keywords
Τυχαία Θέματα