Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο στο Κίεβο

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα "Η πνευματική κληρονομιά τουκαθηγητή Αντρέι Μπιλέτσκι, στο φως των νεώτερων εξελίξεων τηςεπιστημονικής γνώσεως", διοργανώνει, στις 21 Οκτωβρίου, το ΙνστιτούτοΦιλολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου Κιέβου "Ταράς Σεβτσένκο", σεσυνεργασία με το Ινστιτούτο της Ουκρανικής Γλώσσας της ΕθνικήςΑκαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας και την Ελληνική Πρεσβεία στηνΟυκρανία.

Το συνέδριο διοργανώνεται στο Κίεβο, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατόχρόνων από τη γέννησή του επιφανούς
Ουκρανού Ελληνιστή, καθηγητή ΑντρέιΜπιλέτσκι.

"Το έργο του Αντρέι Ο. Μπιλέτσκι αποτελεί ορόσημο στην ιστορία τηςφιλολογικής σκέψης. Στις έρευνές του κατόρθωσε να συγκεράσει γόνιμα τιςανθρωπιστικές παραδόσεις του 19-20ου αιώνα", αναφέρεται σε ανακοίνωσητου Ινστιτούτου Φιλολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου Κιέβου "ΤαράςΣεβτσένκο".

"Η επιστημονική κληρονομιά του καλύπτει σχεδόν όλους τους κλάδους τηςγλωσσολογίας? συγκριτική και ιστορική γλωσσολογία, ετυμολογία, γλωσσικήσημειολογία, τυπολογία, γλωσσολογική γεωγραφία, λεξικολογία,λεξικογραφία, γραμματική, φωνολογία, ονοματολογία, τοπωνυμιολογία,κλασσική φιλολογία, νεοελληνικές σπουδές, ιστορία και θεωρία τηςγραφής, λογοτεχνικές σπουδές, καθώς και την ιστορία της Ελλάδας(αρχαιότητα, βυζαντινή, νεώτερη και σύγχρονη εποχή)", σημειώνεται.

Στις θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιλαμβάνονται οι σύγχρονεςδιαστάσεις θεμάτων συγκριτικής, ιστορικής και τυπολογικής γλωσσολογίας,η γενική γλωσσολογία στο φως των νεώτερων εξελίξεων της επιστημονικήςγνώσης, κλασσική φιλολογία και νεοελληνικές σπουδές στις αρχές του 21ουαιώνα, σημειολογικά ζητήματα της γλωσσολογίας, φιλοσοφίας καιπολιτισμολογίας, πολιτισμολογικές διαστάσεις της μετάφρασης, νέεςπροσεγγίσεις για τη διερεύνηση του ελληνικού κόσμου στις ιστορικέςεπιστήμες κ.ά.

Ένας Ουκρανός που αγαπούσε τον ελληνικό πολιτισμό

Ο Αντρέι Μπιλέτσκι υπήρξε επιφανής γλωσσολόγος, ελληνιστής, διδάκτοραςφιλολογίας, καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου Κιέβου "ΤαράςΣεβτσένκο". Επί σειρά ετών ήταν Διευθυντής της Έδρας ΚλασσικήςΦιλολογίας, της Έδρας Γενικής Γλωσσολογίας και της Έδρας ΡωμανικήςΦιλολογίας. Παράλληλα, εργαζόταν στο Ινστιτούτο Γλωσσολογίας και τοΙνστιτούτο Αρχαιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Ουκρανίας.

Γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1911 στο Χάρκοβο. Πατέρας του ήταν οακαδημαϊκός, διδάκτορας φιλολογίας και καθηγητής Αλεξάνδρος Μπιλέτσκικαι μητέρα του η καθηγήτρια ξένων γλωσσών, Μαρία Μπιλέτσκι. Από ταπαιδικά του χρόνια απόκτησε πολύ καλή γλωσσική και ανθρωπιστική μόρφωση.

"Ο Α. Μπιλέτσκι πίστευε ότι η σύγχρονη ανθρωπιστική παιδεία πρέπει ναβασίζεται στις αρχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Από τα νεανικάτου χρόνια, ο Α. Μπιλέτσκι υπήρξε φιλέλληνας και ελληνιστής. Μαςδιέθεσε τα έργα του, τη μεγάλη του αγάπη προς την επιστημονική έρευνα,τις γνώσεις και την Ελλάδα - αρχαία και σύγχρονη", αναφέρει ηκαθηγήτρια Νίνα Κλιμένκο, της Έδρας Ελληνικών Σπουδών του ΕθνικούΠανεπιστημίου Κιέβου "Ταρ
Keywords
Τυχαία Θέματα