Δικαστήριο για πρώην στέλεχος της ΕΤΑ

Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ Γκαρικόιτθ Ασπιάθου, γνωστός και ως «Τσερόκι», μεταφέρθηκε σήμερα προσωρινά από τη Γαλλία στην Ισπανία, έπειτα από αίτημα της ισπανικής δικαιοσύνης, αναφέρεται σε ανακοινωθέν της αστυνομίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεταφορά του «Τσερόκι» στην Ισπανία από την ημέρα της σύλληψής του, τον Νοέμβριο του 2008 στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Κατά
την προηγούμενη προσαγωγή του ενώπιον των ισπανών δικαστών, τον Σεπτέμβριο του 2009, ο ίδιος είχε αρνηθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις τους.

Η ισπανική αστυνομία έχει επισημάνει πως ο Τσερόκι αντιμετωπίζει κατηγορίες σε 21 διαφορετικές υποθέσεις που σχετίζονται με την ΕΤΑ. Κατηγορείται ότι διέταξε τη θανατηφόρα βομβιστική ενέργεια (με δύο θύματα) εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Μπαράχας στη Μαδρίτη το 2006, θέτοντας τέλος στην εκεχειρία που τηρούσε η οργάνωση.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσερόκι δόθηκε στην Ισπανία για ένα διάστημα τριών μηνών, προκειμένου να δικαστεί για την απόπειρα δολοφονίας με παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα του επικεφαλής του εκδοτικού ομίλου Gruppo Correo, Ενρίκε Ιμπάρα, το 2002.
Keywords
Τυχαία Θέματα