Διπλό ταμείο προβλέπει το προσχέδιο

Οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για να διατηρήσουν τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το Reuters. Ακόμη, να ενισχύσουν περισσότερο τους μηχανισμούς διάσωσης. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης, μιλούν για ανάγκη δημιουργίας και θεσμοθέτησης ενός νέου δημοσιονομικού συμφώνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία έχει ήδη φέρει τις πρώτες αντιρρήσεις σε κάποια από τα μέτρα στο προσχέδιο.


Τί προβλέπεται στο προσχέδιο

-Ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης EFSF

θα λειτουργεί μαζί με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης και ο τελευταίος θα τεθεί σε λειτουργία τελικά τον Ιούλιο του 2012 και όχι το 2013 όπως αρχικά είχε αποφασιστεί. Ο μόνιμος μηχανισμός θα διαθέτει 500 δισεκατομμύρια περισσότερα από τον έκτακτο μηχανισμό, ενώ θα του αποδοθούν και τραπεζικές ιδιότητες.

-Οι αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης θα εγκρίνονται όχι πλέον με ομοφωνία, αλλά με πλειοψηφία που θα πρέπει να είναι της τάξεως του 85%, εάν βέβαια κριθεί από την Κομισιόν και την ΕΚΤ πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Η Γερμανία είναι η χώρα που φαίνεται πως απορρίπτει την τραπεζική ιδιότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης αλλά και την παράλληλη λειτουργία των μηχανισμών αλλά και την έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων. Το προσχέδιο προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει πιστή στην πρακτική του ΔΝΤ για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση κρατών.

-Στο προσχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ειδική αναφορά στην Ελλάδα, όπου σημειώνεται πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θεωρείται "μοναδική και έκτακτη".

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από νωρίς σήμερα, τη στιγμή που ο γαλλογερμανικός άξονας φαίνεται πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το μπλόκο των χωρών που αντιστέκονται να επιμένουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα