Δυσοίωνες προβλέψεις

Μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7% το 2012 και αύξηση της ανεργίας στο 22,8% από 17,7% το 2011 αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος διατηρεί αρνητική την προοπτική των ελληνικών ομολόγων με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια (RMBS, Residential Mortgage - Backed Securities). Παράλληλα, εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας, που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την οικονομική θέση των νοικοκυριών και θα αυξήσουν το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών για στεγαστικά δάνεια.

Την ίδια ώρα, ο οίκος Fitch
κάνει λόγο για εκτροχιασμό του ελληνικού προγρλαμματος και αναμένει επίσης ,συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7% φέτος, περαιτέρω υποχώρηση 3% το 2013 και μηδενική ανάπτυξη το 2014.

Για το χρέος προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 164,9% του ΑΕΠ φέτος, ενώ το 2013 θα σκαρφαλώσει στο 176,2% και το 2014 στο 180,2% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον οίκο, η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί προς το παρόν ωστόσο παραμένει ένας υπαρκτός κίνδυνος, σημειώνοντας ότι εκκρεμεί ακόμη η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.
Keywords
Τυχαία Θέματα