ΕΔΑΔ: Παράταση της αναστολής απέλασης

Να παραταθεί η αναστολή της απέλασης ενός Τσετσένου αντιφρονούντα από την Αυστρία στη Ρωσία αποφάσισε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο σκεπτικό του το Δικαστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρει ότι η ενδεχόμενη απέλαση του Τσετσένου Ι.Κ. από την Αυστρία στην Ρωσία δημιουργεί βάσιμους κινδύνους για κακομεταχείριση του από τις Ρωσικές αρχές, και καλεί να παραταθεί η αναστολής απέλασης του ως την τελική έκδοση της προσφυγής του. Ακόμα, το ΕΔΑΔ
υποχρέωσε την Αυστρία να του καταβάλλει 5.031 ευρώ για τα δικαστικά του έξοδα.

Η υπόθεση αφορά την προσφυγή του Ι.Κ., Ρώσου υπηκόου Τσετσενικής καταγωγής, ο οποίος κατέφυγε από την Τσετσενία στην Αυστρία τον Νοέμβριο του 2004, μετά την δολοφονία του πατέρα του από τις ρωσικές αστυνομικές δυνάμεις, επειδή είχε εργασθεί στο παρελθόν στην υπηρεσία ασφάλειας του αυτονομιστή ηγέτη των Τσετσένων Μασχάντοφ.

Ο Ι.Κ. ανέφερε ότι η εκτέλεση του πατέρα του έγινε μπροστά του κι αυτό του προκάλεσε ψυχολογικά προβλήματα, από τα οποία συνεχίζει να υποφέρει.

Οι Αυστριακές αρχές δεν του χορήγησαν άσυλο παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις που έκανε. Στην προσφυγή του ο ενάγων επικαλέσθηκε ακόμη το ότι είναι παντρεμένος με μια Ρωσίδα στην Αυστρία και έχουν δύο παιδιά, υποστηρίζοντας ότι η ενδεχόμενη απέλαση του θα συνιστούσε παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή.

Η αίτηση του υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 13 Ιανουαρίου 2012 και στις 17 Ιανουαρίου 2012 το Δικαστήριο, επικαλούμενο το άρθρο 39 του Κανονισμού του ζήτησε από την Αυστριακή Κυβέρνηση να μην τον απελάσει στη Ρωσία μέχρι να εκδικασθεί η προσφυγή του στο Δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα