Εγκύκλιοι για τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό

Tις 18 εφαρμοστικές εγκυκλίους για τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό που τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2013 έδωσε πριν από λίγο στην δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Έξι κατηγορίες ασφαλισμένων δεν θίγονται από την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Μεταξύ αυτών όσοι έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το τέλος του χρόνου και όσοι έχουν κατοχυρώσει
ή κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως το τέλος του 2012.

Αναλυτικά

α. Όσοι έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31.12.2012.

Θεμελιωμένο δικαίωμα θεωρείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται).

β. Όσοι έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως 31.12.2012. Κατοχυρωμένο δικαίωμα θεωρείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει συγκεκριμένο, κατά περίπτωση, χρόνο ασφάλισης, με βάση τον οποίο «κλειδώνει» ορισμένο συνδυασμό απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και απαιτούμενου ορίου ηλικίας, προκειμένου να λάβει σύνταξη γήρατος.

γ. Συγκεκριμένες κατηγορίες αναπήρων, όπως τυφλοί , παραπληγικοί/ τετραπληγικοί, πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμορροφιλικοί κ.ά., με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, που συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκές προϋποθέσεις, ήτοι με 15 έτη ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.

δ. Οι γονείς και οι σύζυγοι αναπήρων που συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.

ε. Οι μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, καθώς και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιών, συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 5.500 ημερών ασφάλισης και του 50ού (μειωμένη σύνταξη) ή 55ου έτους της ηλικίας (πλήρης σύνταξη).

στ. Όσοι ασφαλισμένοι των φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας - δημόσιοι υπάλληλοι - έχουν ενταχθεί στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του Ν. 4024/2011.

Αντιθέτως για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας θα ξεκινούν από τα 2 χρόνια και θα φτάνουν έως και τα 7 καθώς οι αλλαγές του νέου νόμου θα συμπέσουν με τις αυξήσεις που περιλαμβάνει ο νόμος Λοβέρδου.


Παράλληλα, μειώνονται οι συντάξεις από 5 έως και 20% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, ενώ περικόπτονται τα εφάπαξ έως και 83%.

Οι ασφαλισμένες προ του 1993 επιβαρύνονται με 7 χρόνια εργασίας, ενώ οι ασφαλισμένες από τον Ιανουάριο του 1993 επιβαρύνονται με 12 επιπλέον εργασίας.

Αναλυτικότερα το γενικό όριο ηλικίας αυξάνεται από το 65ο για τους άντρες σήμερα με 4500 ένσημα στο 67 και για τις γυναίκες με 4500 ένσημα επίσης στα 67 από 63 που ισχύει σήμερα.

Ασφαλισμένη με ανήλικο τέκνο μέχρι το τέλος του 2012 παίρνει σύνταξη στα 60 έτη. Με το νόμο Λοβέρδου θα πήγαινε το 2013 στα 65 και με τις νέες αλλαγές τελικά θα πάρει σύνταξη στα 67.

Ασφαλισμένος με 40 έτη εργασίας από τα 60 έτη που ισχύει σήμερα θα πάρει σύνταξη με τις νέες ρυθμίσεις στα 62.

Ασφαλισμένος που το 2013 συμπληρώνε

Keywords
Τυχαία Θέματα