Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Εκδήλωση μνήμηςγια τη Γενοκτονία των Ποντίων στηνπλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη,πραγματοποίησε ο δήμος της πόλης, με τησυμμετοχή της Πανελλήνιας ΟμοσπονδίαςΠοντιακών Σωματείων.

Στον χαιρετισμότου, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τόνισεότι «ο ξεριζωμός του ποντιακού λαού καιοι ακρότητες και σφαγές των Νεοτούρκωνπου τον συνόδευσαν δικαιώνουν τοχαρακτηρισμό της γενοκτονίας» καιπρότεινε να δημιουργηθεί στο ΑΠΘ ή στοΠανεπιστήμιο Μακεδονίας, έδρα για τηνέρευνα των Γενοκτονιών κατά το πρότυποαντίστοιχης

του Yale, «ώστε να μπορέσουμενα κατανοήσουμε πώς τέτοια εγκλήματασυμβαίνουν και πώς στο μέλλον μπορούννα αποφευχθούν».

Κατήγγειλεεπίσης, ως «διασπαστική» την απόφασητης Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδοςνα διοργανώσει ξεχωριστή εκδήλωση τοαπόγευμα, στον ίδιο χώρο, παρά την«απόφαση του δημοτικού συμβουλίου» σεσυμφωνία και με την Μητρόπολη για μία«ενωτική εκδήλωση». Χαιρέτισαν επίσης,η αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ ΧριστίναΣαχινίδου και ο πρόεδρος του σωματείου«Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης.

Κατά τη διάρκειατης εκδήλωσης τελέστηκε μνημόσυνο γιατα θύματα της γενοκτονίας. Μετά τουςχαιρετισμούς τηρήθηκε ενός λεπτού σιγήκαι στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοιεναπόθεσαν λουλούδια στο μνημείο τηςΓενοκτονίας των Ποντίων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα