Έκκληση Αμπάς προς ΟΗΕ

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε σήμερα τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να επιτρέψουν στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία να επιστρέψουν στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς "ζήτησε σήμερα από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και από τη διεθνή κοινότητα να επιτρέψουν στο λαό μας στη Συρία να επιστρέψει στα παλαιστινιακά εδάφη, λόγω της έκθεσης των παλαιστινιακών καταυλισμών στις αιματηρές συγκρούσεις

στη Συρία", μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Αμπάς "επανέλαβε την παλαιστινιακή θέση της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών".

Την έκκληση αυτή απευθύνει ο Αμπάς μετά την έξοδο, κυρίως προς το Λίβανο, χιλιάδων παλαιστινίων προσφύγων από τον καταυλισμό Γιαρμούκ νοτίως της Δαμασκού, στον οποίο φιλοξενούνται 150.000 άτομα και τον οποίο βομβάρδισαν χθες και προχθές συριακά πολεμικά αεροσκάφη.

Εκπρόσωπος της λιβανικής Γενικής Ασφάλειας δήλωσε ότι πάνω από 2.000 παλαιστίνιοι πρόσφυγες του Γιαρμούκ έχουν φθάσει από το Σάββατο στο Λίβανο και ότι λόγω της κατάστασης αυτής χορηγείται βίζα τριών μηνών αντί της μιάς εβδομάδας, όπως συνέβαινε ως τώρα. Ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι περίπου 60 οικογένειες διέσχισαν το πρωί τα συνορα προς το Λίβανο.

Στη Συρία ζουν περίπου 490.000 Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με ακτιβιστές ένα μέρος των μελών των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων πολεμά στο πλευρό των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ, ενώ κάποια άλλα μέλη έχουν προσχωρήσει στις τάξεις των ανταρτών.

Ο διεθνής απεσταλμένος στη Συρία Λαχντάρ Μπραχίμι αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα αυτή και το Λίβανο εντός των προσεχών ημερών, δήλωσε αξιωματούχος της λιβανικής κυβέρνησης, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Μπραχίμι θα είναι η κατάσταση των παλαιστινίων προσφύγων που έφθασαν στο Λίβανο από τη Συρία.

Διαπραγματεύσεις για αποχώρηση των Σύρων ανταρτών

Διαπραγματεύσεις διεξάγονται σήμερα με σκοπό την αποχώρηση από τον παλαιστινιακό καταυλισμό του Γιαρμούκ σύρων ανταρτών, αλλά και για να μείνει ο καταυλισμός εκτός των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του καθεστώτος, σύμφωνα με μια παλαιστινιακή οργάνωση αρωγής.

"Ουδέτερες παλαιστινιακές οργανώσεις συντονίζουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και το στρατό του καθεστώτος για να κρατήσουν τις συγκρούσεις μακριά από τον καταυλισμό, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα", πρόσθεσε η ίδια οργάνωση, η οποία δεν κατονομάζεται.

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να διασφαλιστεί η αποχώρηση των μελών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού όπως και των μελών των παλαιστινιακών πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στο καθεστώς από τον καταυλισμό και η ανάθεση της ασφάλειας του καταυλισμού σε "ουδέτερες" παλαιστινιακές προσωπικότητες.

"Ο καταυλισμός του Γιαρμούκ είναι άσυλο, ένα καταφύγιο για τους Παλαιστινίους και καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές στις συγκρούσεις στη Συρία δεν πρέπει να μπει σ΄αυτόν", τόνισε ένας από τους διαπραγματευτές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα αλ-Ουατάν, η οποία πρόσκειται στο καθεστώς, "ο συριακός στρατός συνεχίζει να στέλνει ενισχύσεις γύρω από τον καταυλισμό για να εισέλθει σ΄αυτόν, ενώ στρατιώτες έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν σ΄ αυτόν για να εγγυηθούν την ασφάλεια των αμάχων".

Χθες, πραγματοποιήθηκαν πολλές αεροπορικές επιδρομές τον καταυλισμό που φιλοξενεί 150.000 ανθρώπους ενώ μάχες και βομβαρδισμοί σημειώνονται στη γειτονική συνοικία Τανταμούν καθώς και άλλες περιοχές στη νότια Δαμασκό.

Μια πρώτη αεροπορική επιδρομή, την Κυριακή, προκάλεσε το θάνατο οχτώ ανθρώπων στον καταυλισμό.

Οι αντάρτες, υποστηριζόμενοι από παλαιστίνιους μαχητές κατάφεραν νωρίτερα να καταδιώξουν από ένα μεγάλο τμήμα του καταυλισμού, παλαιστίνιους πολιτοφύλακες που πρόσκεινται στο καθεστώς.

"Πρόκειται για μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή, είναι μια δεύτερη "νάκμπα" για τους Παλαιστίνιους, δήλωσε κάτοικος του καταυλισμού. Η λέξη "νάκμπα", που σημαίνει καταστροφή στα αραβικά, αναφέρεται στην μαζική έξοδο του 1948, όταν οι Παλαιστίνιοι έχασαν τη γη τους και τις περιουσίες τους μετά την ίδρυση του εβραϊκού κράτους.

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και εγκαταστάθηκαν σε πάρκα και πλατείες της Δαμασκού.

Σύμφωνα με τη λιβανική Γενική Ασφάλεια, 2.200 από αυτούς έχουν φθάσει στο Λίβανο από το Σάββατο.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έκκληση Αμπάς, ΟΗΕ,ekklisi abas, oie