Έκκληση για ειρήνη από συγγενείς θυμάτων

Μητέρες και χήρες δολοφονηθέντων στρατιωτών στις συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν που πραγματοποιούν πολυήμερη επίσκεψη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη απέδωσαν τιμές και εναπόθεσαν λουλούδια στο Μνημείο προς τιμή των παιδιών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγεβο.

Εκπρόσωποι της ένωσης γονέων των παιδιών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο και στην 44μηνη πολιορκία της βοσνιακής πρωτεύουσας τις ενημέρωσαν για το μνημείο που αποτελεί σύμβολο για τις μητέρες και τα παιδιά.

Ο αντιπρόεδρος της ένωσης, Αλίγια Χότζιτς τόνισε ότι δεν είναι ακόμη γνωστός ο ακριβής
αριθμός των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους και διεμήνυσε προς όλους ότι είναι αναγκαία η ειρήνη.

Σε μονογραφία για τα παιδιά που σκοτώθηκαν στην πολιορκία του Σαράγεβο υπάρχουν στοιχεία για 540 παιδιά και συλλέγονται πληροφορίες για ακόμη 270.

Η Αγκουνίκ Τσουκασιάν από την Αρμενία τόνισε ότι μοιράζεται το πόνο με τους γονείς των θυμάτων και τους κατανοεί πλήρως. «Υποκλίνομαι μπροστά σας, επειδή ο πόνος του γονιού που χάνει το παιδί του είναι ο βαθύτερος πόνος», δήλωσε η γυναίκα από την Αρμενία που έχασε το γιο της στις συγκρούσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνι Άβαζ» του Σαράγεβο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ανθρωπιστικών Μελετών από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος επισκέπτεται τρίτη φορά τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη δήλωσε ότι συναισθάνεται την οδύνη των ανθρώπων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και ότι είναι περήφανος για την επιμονή τους με στόχο την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας από τις δύο χώρες πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο πόνος της ανθρώπινης απώλειας - κατάπαυση πυρός» που υλοποιείται από την Ένωση Ανθρωπιστικών Μελετών από το Αζερμπαϊτζάν και το Ινστιτούτο για την Κοινωνία των Πολιτών της Αρμενίας. Το πρόγραμμα συντονίζεται από το νορβηγικό τμήμα της Επιτροπής του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και χρηματοδοτείται από την πρεσβεία της Βρετανίας στην Αρμενία.

Οι μητέρες και χήρες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν επισκέφθηκαν την πόλη Μόσταρ και θα μεταβούν στη Σρεμπρένιτσα, όπου θα έχουν συναντήσεις με μέλη ανάλογων οργανώσεων.

Αν και το 1994 υπογράφηκε εκεχειρία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τότε έχασαν τη ζωή τους 200 νεαροί άνθρωποι. Οι μητέρες και χήρες από τις δύο χώρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με στόχο να προειδοποιήσουν την κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις για τις παράλογες δολοφονίες και να τις καλέσουν να εφαρμόσουν πραγματική εκεχειρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα