Ελλάδα-Ευρώπη χρειάζονται λιγότερη λιτότητα

Η Ευρώπη και η Ελλάδα χρειάζονται λιγότερη λιτότητα, περισσότερη ανάπτυξη, δήλωσε ο επικεφαλής του IIF, σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο Dallara δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη μπορεί να προσεγγίζουν νέα
σειρά ευκαιριών, καθώς και ότι η ύφεση στη χώρα ίσως πλησιάζει στο τέλος.Εξάλλου, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας, αλλά τόνισε ότι η διετής παράταση ίσως να μην είναι αρκετή για να αποτρέψει την παγίδα της λιτότητας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί ηπιότερη προσαρμογή, όπως στην Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τα επιτόκια των δανείων του επισήμου τομέα προς την Ελλάδα, και η Ελλάδα να εξαιρεθεί από την αποπληρωμή του χρέους προς την ΕΚΤ.

Επίσης, σημείωσε ότι η επιμονή του ΔΝΤ για το ελληνικό OSI είναι η σωστή προσέγγιση, καθώς και ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη μείωση του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο δανείων με μηδενικό επιτόκιο προς την Ελλάδα, καθώς και να σκεφτεί να αυξήσει το δανεισμό προς τη χώρα. Διευκρίνισε ακόμη ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα πρέπει να μειώσουν τα ελληνικά επιτόκια, καθώς και ότι η συζήτηση για haircut δεν είναι παραγωγικές.

Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες, δήλωσε ότι πριν από την κρίση είχαν εξαιρετικές επιδόσεις και υψηλό core tier 1, πολύ καλύτερα μάλιστα από τις ανταγωνιστικές τους σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη.

Επίσης σημείωσε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα βλέπουμε μια κυβέρνηση με πλήρες πλαίσιο για μεταρρυθμίσεις, καθώς και ότι η κυβέρνηση του Α. Σαμαρά έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες πολλών.

Πηγή: www.capital.gr
 
Keywords
Τυχαία Θέματα