Ελπίζει σε απόφαση του ΟΗΕ ο Ζιπέ

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ τόνισε σήμερα πως έχει διαπιστώσει «μία λιγότερο αρνητική στάση» από την πλευρά της Ρωσίας κατά τη χθεσινοβραδινή σύνοδο στο ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία και εκτίμησε πως ο αριθμός των νεκρών στη μεσανατολική χώρα ανέρχεται στους 6.000 από την έναρξη της κρίσης.

«Για πρώτη φορά, χωρίς να θέλω να δείξω υπερβάλλουσα αισιοδοξία, η στάση της Ρωσίας και των BRICS (σ.σ. Κίνα, Ινδία και Νότιος Αφρική--η Βραζιλία δεν είναι πλέον, από τον Ιανουάριο, μη μόνιμο μέλος

του ΣΑ) ήταν λιγότερο αρνητική», τόνισε ο Ζιπέ ενώπιον των γάλλων βουλευτών, αφήνοντας μία «χαραμάδα ελπίδας» ότι μπορεί να επιτευχθεί μία απόφαση που θα στηρίζει το σχέδιο εξόδου από την κρίση που συνέταξε ο Αραβικός Σύνδεσμος. Το σχέδιο προβλέπει πολιτική λύση, με την παράδοση της εξουσίας από τον Μπασάρ αλ Άσαντ στον αντιπρόεδρο της Συρίας.

«Δυστυχώς έως σήμερα είχαμε εμποδιστεί στο ΣΑ από την απειλή του βέτο της Ρωσίας και την εχθρότητα των χωρών που αποκαλούμε BRICS», συνέχισε ο Ζιπέ.

«Συνεπώς πρόκειται να εργασθούμε εντατικά τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μία απόφαση που θα επιτρέψει κατόπιν στον Αραβικό Σύνδεσμο να επιδοθεί πλήρως στην εξεύρεση αυτής της λύσης. Μία χαραμάδα ελπίδας έχει ανοίξει», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ζιπέ, που επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη, όπου μαζί με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ στήριξαν το προσχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου, με την ευκαιρία της ενημέρωσής του στους βουλευτές έκανε και έναν απολογισμό της καταστολής στη Συρία: «6.000 νεκροί σήμερα, σύμφωνα με τη Unicef 384 παιδιά σφαγιασμένα από το καθεστώς, 15.000 κρατούμενοι, 15.000 πρόσφυγες».

Ωστόσο, ο απεσταλμένος της Μόσχας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, τόνισε πως η Ρωσία θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο στο ΣΑ για να εμποδίσει όποια απόφαση η ίδια κρίνει απαράδεκτη.

«Εάν το κείμενο είναι απαράδεκτο για εμάς, φυσικά και θα ψηφίσουμε εναντίον του», τόνισε ο Τσούρκιν, προσθέτοντας πως «εάν είναι ένα κείμενο που εμείς θεωρούμε εσφαλμένο, τότε αυτό θα οδηγήσει σε μία επιδείνωση της κρίσης και δεν θα το αφήσουμε να περάσει. Αυτό είναι πέραν κάθε αμφιβολίας».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γκενάντι Γκατίλοφ, τόνισε πως η σχεδιαζόμενη συζήτηση για τη Συρία στο ΣΑ πρόκειται μάλλον να διαρκέσει επί μακρόν, καθώς οι βαθιά διχασμένες χώρες μέλη του αναζητούν μια χρυσή τομή.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ψηφοφορία μέσα στις επόμενες ημέρες», προέβλεψε ο Γκατίλοφ.

«Υπάρχουν δύο προσχέδια απόφασης που θα συζητηθούν, το Ρωσικό και ένα που έχει καταθέσει το Μαρόκο. Το Μαροκινό είναι απαράδεκτο διότι είναι συντεταγμένο σε μία γλώσσα που αξιώνει κυρώσεις εναντίον της Συρίας. . . (που συμπεριλαμβάνουν) τη χρήση βίας», αιτιολόγησε την πρόβλεψή του ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα