Η πρόταση για το νέο Λύκειο

Την αυτονόμηση του Λυκείου από τις εισαγωγικές εξετάσεις και τη συμμετοχή των ΑΕΙ στην επιλογή των φοιτητών τους περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και το νέο εξεταστικό σύστημα, που παρουσίασε η Άννα Διαμαντοπούλου στη διακομματική επιτροπή.

Σύμφωνα με την πρόταση οι τελειόφοιτοι θα εξετάζονται πανελλαδικά σε δυο ομάδες θεμάτων (μία για το απολυτήριο και μια για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση)
και συνολικά σε οχτώ μαθήματα πολλά από τα οποία θα επιλέγουν οι ίδιοι.

Αν δεν επιθυμούν την εισαγωγή τους δεν θα λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις της δεύτερης ομάδας, ενώ για τα τμήματα χαμηλής ζήτησης προτείνεται η εισαγωγή χωρίς εξετάσεις.

Τα Πανεπιστήμια επίσης θα έχουν λόγο στην επιλογή των φοιτητών μεταξύ άλλων  καθορίζοντας και το συντελεστή βαρύτητας για κάθε μάθημα.

Όπως τόνισε ο γγ του υπουργείου Παιδείας, Βασιλής Κουλαϊδής, η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος θα αφορά τους φετινούς μαθητές της Γ γυμνασίου. Όσο για τους σημερινούς μαθητές της Α' Λυκείου τα μαθήματα των οποίων έχουν ήδη αλλάξει με βάση τη φιλοσοφία του νέου λυκείου θα εξεταστούν με το υπάρχον σύστημα αλλά με διαφοροποιημένα προγράμματα σπουδών στη Β' και Γ' Λυκείου. 
Keywords
Τυχαία Θέματα