Εν ψυχρώ δολοφονίες άοπλων Αφγανών

Μία ομάδα αμερικανών στρατιωτών κατηγορείται για τις εν ψυχρώ δολοφονίες άοπλων Αφγανών που δεν τις διέπραξε μυστικά, όπως υπαινίχθηκε το Πεντάγωνο, αλλά ενώπιον της μονάδας τους, αναφέρει σε χθεσινό του δημοσίευμα το περιοδικό Rolling Stone.

    Το περιοδικό αναφέρει ότι ανατρέχοντας στα αρχεία του Στρατού σχετικά με την υπόθεση, προέκυψε ότι οι δολοφονίες αμάχων ήταν γνωστές στους στρατιώτες της 5ης Ταξιαρχίας Stryker, σε αντίθεση με την εντύπωση που είχε σχηματιστεί από την έρευνα του στρατού ότι οι στρατιώτες λειτουργούσαν εν αγνοία των διοικητών τους.

   
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφoρά των στρατιωτών της μονάδας προέκυψαν από την πρώτη κιόλας δολοφονία, τον Ιανουάριο του 2010, αλλά το θέμα ξεχάστηκε όταν οι στρατιώτες κατέθεσαν εκ νέου για την υπόθεση και οι καταθέσεις τους είχαν όμοιες αναφορές.

    Το δημοσίευμα συνοδεύεται από δύο φωτογραφίες που είχαν ήδη δημοσιευτεί από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, στις οποίες εμφανίζονται δύο στρατιώτες, εις βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την δολοφονία ενός άμαχου τον Ιανουάριο, να ποζάρουν ξεχωριστά με το αιμόφυρτο άψυχο κορμί ενός νεαρού Αφγανού, το κεφάλι του οποίου κρατάνε από τα μαλλιά.

    Ένας από τους στρατιώτες, ο 23χρονος Τζέρεμι Μόρλοκ, καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε ποινή 24ετούς κάθειρξης αφού δήλωσε ένοχος για την κατηγορία του προμελετημένου εγκλήματος και ζητώντας συγγνώμη στο δικαστήριο είπε ότι "έχασα την πυξίδα της ηθικής μου".

    Ο αμερικανικός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας συγγνώμη για το σοκ που προκάλεσε η δημοσίευση των φωτογραφιών, τις οποίες χαρακτήρισε "ενοχλητικές και σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες του αμερικανικού στρατού".

    Ο Μόρλοκ είναι ο πρώτος από τους πέντε στρατιώτες οι οποίοι κατηγορούνται για δολοφονίες αφγανών χωρικών, τις οποίες, μάλιστα είχαν "σκηνοθετήσει" με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνονται απώλειες στη διάρκεια μαχών.
Keywords
Τυχαία Θέματα