Π. Μυλωνάς: Η Εθνική επιτάχυνε κι άλλο την ανάπτυξη τον Απρίλιο με νέα δάνεια

17:01 1/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Νέα δάνεια 850 εκατ. ευρώ εκταμίευσε τον Απρίλιο η Εθνική Τράπεζα, ενώ υπάρχει ουρά νέων εγκεκριμένων δανείων 2,9 δισ. ευρώ, που δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί, είπε στους αναλυτές ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς. Η Εθνική εκταμίευσε νέα

δάνεια 1,1 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, αλλά οι εποχικές πρόωρες εξοφλήσεις είχαν εμποδίσει τη δυναμική αυτή, που τώρα ξεσπάει.

Η Τράπεζα έχει αυξήσει κι άλλο την πλεονάζουσα ρευστότητά στα 9,1 δισ. ευρώ ενώ έχει ήδη εξοφλήσει πλήρως τα δάνεια της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) από το πρόγραμμα TLTRO και ενσωματώνει στα κεφάλαια του πρώτου τριμήνου και την επίπτωση από το μέρισμα που θα προέλθει από τα φετινά κέρδη. Στοιχεία για αυτό θα δοθούν αργότερα στο δεύτερο εξάμηνο.

Η Τράπεζα αναμένει την τελική έγκριση του SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών στην ΕΕ) τον Ιούνιο για να οριστικοποιηθεί το μέρισμα από τα κέρδη του 2023 που υπολογίζεται έως 25% -αν και η ΕΤΕ έχει κι άλλους τρόπους για να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους της πιστεύει η αγορά.

Πάντως η αύξηση της πλεονάζουσας ρευστότητας της Εθνικής Τράπεζας που οδήγησε τα διαθέσιμα πλέον στα 9,1 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο έχει ανοίξει την όρεξη των επενδυτών, αλλά η διοίκηση δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Ωστόσο τα μεγάλα κεφάλαια που έχει χτίσει και η συνολική βελτίωσή της, επέτρεψαν, όπως επισήμανε ο Π. Μυλωνάς, να γίνει η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από τη Morningstar DBRS.

Στο μεταξύ, ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων CET1 έφθασε το 18,6% στο πρώτο τρίμηνο από 17,8% στο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 21,3% από 20,2% πέρυσι το Δεκέμβριο. Επίσης, ο δείκτης απαιτήσεων σε MREL της Εθνικής έφθασε το Μάρτιο τα 26,5%, υπερβαίνοντας την ελάχιστη απαίτηση του ερχόμενου Ιανουαρίου 2025, 25,3%, κατά 120 μονάδες βάσης.

Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής, έφθασε στο τρίμηνο το 19,7% και οργανικά το 17,6% δηλαδή 280 και 330 μονάδες βάσης ετησίως αντίστοιχα πάνω από τα μεγέθη του πρώτου τριμήνου πέρυσι.

Ο Π. Μυλωνάς είπε ότι η οργανική κερδοφορία μετά τους φόρους φέτος θα φθάσει τα 1,2 δισ. ευρώ. Για τις πρόωρες εξοφλήσεις δανείων η διοίκηση της Εθνικής εκτιμά ότι είναι εποχικό φαινόμενο προερχόμενο από λίγες αλλά μεγάλες επιχειρήσεις της ενέργειας και της ναυτιλίας.

Για τα δάνεια με κρατική εγγύηση ο CFO της τράπεζας Χρ. Χριστοδούλου είπε, ότι η επίπτωση στα κεφάλαια θα φθάσει τα 100 εκατ. ευρώ και πως η τράπεζα διαχειρίζεται αυτό το κομμάτι του χαρτοφυλακίου της, ενώ ανέφερε πως υπάρχει μια καθυστέρηση ως προς την μείωση των επιτοκίων, της ΕΚΤ που είχε μικρό αρνητικό φαινόμενο 16 εκατ. ευρώ στη φυσική αντιστάθμιση της Εθνικής με ομόλογα 10 δισ. ευρώ- κάτι αναμενόμενο πάντως με τα επιτόκια στο 4% ακόμα.

Όπως είπε, η μείωση των επιτοκίων θα λειτουργήσει θετικά ως προς αυτό, ενώ η Τράπεζα, προσαρμόζεται γρήγορα και με ευελιξία αναθεωρώντας τις θέσεις της κάτι που έχει ήδη γίνει. «Όχι όμως με μακροχρόνια ομόλογα που η Εθνική είναι πολύ προσεκτική», σχολίασε ο Π. Μυλωνάς.

Keywords
Αναζητήσεις
p-mylonas-i-ethniki-epitachyne-ki-allo-tin-anaptyxi-ton-aprilio-me-nea-daneia.htm
Τυχαία Θέματα