Ένα στα πέντε παιδιά είναι υπέρβαρα

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των αναπτυγμένων χωρών, τόσο για την υγεία των παιδιών, όσο και για την μετέπειτα ζωή τους ως ενήλικες.

Σύμφωνα με έρευνα της IDEFICS (Identification and prevention of Dietary-and-lifestyle induced Health EFfects in Children and infants Study), που διεξήχθη σε 16,224 παιδιά ηλικίας 2 έως 10 ετών σε ποικίλες χώρες της Ευρώπης, 1 στα 5 παιδιά σήμερα είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκεντρώνουν οι νότιες ευρωπαϊκές χώρες έναντι των

βορειότερων. Τα αποτελέσματα εντείνονται και απ' το γεγονός ότι στις νότιες χώρες ( π..χ Ιταλία) τα ¾ των παιδιών τρώνε παρακολουθώντας τηλεόραση, σε αντίθεση με τις βόρειες χώρες (π.χ. Σουηδία), όπου λιγότερο από ¼ των παιδιών πράττει κάτι αντίστοιχο.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση παχυσαρκίας αυξάνεται κατά 300% σε παιδιά που κοιμούνται λιγότερο από 8-9 ώρες/ημέρα. Κι αυτό, γιατί ο χρόνος ύπνου σπαταλείται μπροστά από την τηλεόραση ή σε βιντεοπαιχνίδια.

Ακόμη, όσα παιδιά ασκούνται τακτικά, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Κρίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη, τα παιδιά να γίνουν περισσότερο δραστήρια και να ενθαρρύνεται η σωματική τους άσκηση, τόσο από την οικογένεια, όσο και από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Το οικογενειακό περιβάλλον ανήκει επίσης στα πρωτεύοντα συστατικά για την διαμόρφωση καλής υγείας. Τόσο το μορφωτικό επίπεδο, όσο και η οικονομική κατάσταση της οικογένειας σχετίζονται άμεσα με το σωματικό βάρος του παιδιού.

Σύμφωνα με μελέτες, παιδιά από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα παρουσιάζουν 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην κακή ποιότητα διατροφής αυτών των οικογενειών. Επιπλέον, τα παιδιά που οι γονείς τους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, έχουν 40-80% περισσότερες πιθανότητες να είναι και τα ίδια υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Τα υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας που προαναφέρθηκαν, υποδηλώνουν έμμεσα και υψηλά ποσοστά σε όλες τις παρελκόμενες συνέπειες της παχυσαρκίας. Αυξάνεται ραγδαία η επικινδυνότητα για ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή, ποσοστό που ενισχύεται, αν στην οικογένεια του παιδιού υπάρχει ήδη ιστορικό. Έτσι, συμπεραίνουμε ότι πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας σημαίνει και πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων που σχετίζονται με αυτήν.

Η δίαιτα σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά (πράξη απαγορευμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) δεν αποτελεί λύση στο ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας. Η λύση βρίσκεται στην πρόληψη, με συμμετοχή των επαγγελματιών υγείας και τη στήριξη των κοινωνικών φορέων, για ορθή επιμόρφωση σε διατροφικά ζητήματα, ενημέρωση παιδιών και οικογένειας, καθώς και προαγωγή της σωματικής δραστηριότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα