Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Τα άλματα που έγιναν στην εκπαίδευση και τις προσωπικές εμπειρίες τους περιέγραψαν οι νέοι της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε την περασμένη Παρασκευή στον Ιανό.

Αφορμή αποτέλεσε η συμπλήρωση 15 χρόνων από την εφαρμογή του προγράμματος «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Οι αριθμοί μαρτυρούν την τεράστια επιτυχία του προγράμματος καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία η φοίτηση των μαθητών στο Λύκειο αυξήθηκε κατά 440%. Το 1997 τα παιδιά της μουσουλμανικής μειονότητας που φοιτούσαν στο Λύκειο στη Θράκη ήταν μόλις 549. Σήμερα

φοιτούν 2.959. Ακόμη, η διαρροή των μειονοτικών μαθητών από την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, το 2000 ήταν 65% και μέσα σε δέκα χρόνια (2011) έπεσε στο 30%.

Η συνεργασία εκατοντάδων ανθρώπων ήταν αυτό που συνέβλαε στην επιτυχία του προγράμματος επισήμανε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η ειδική σύμβουλος του προγράμματος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θάλεια Δραγώνα.

Στους δύο βασικούς παράγοντες που βοήθησαν στην επιτυχία του προγράμματος - την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τη στήριξη από το υπουργείο Παιδείας - αναφέρθηκε η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννα Φραγκουδάκη. Σύμφωνα με την ίδια, από το 2000 τα παιδιά που φοιτούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση πολλαπλασιάστηκαν. «Αυτό δεν είναι συνηθισμένο διεθνώς. Χρειάζονται πολύ περισσότερα από δέκα χρόνια. Επίσης, σήμερα τα κορίτσια της μουσουλμανικής μειονότητας που φοιτούν στο γυμνάσιο και στο λύκειο πλησιάζουν τον εθνικό μέσο όρο». Από 611 στο γυμνάσιο έγιναν 1.513. Στο λύκειο από 310 έγιναν 756.

Την προσωπική της εμπειρία αφηγήθηκε η Σεριφέ Σιράκ, φοιτήτρια σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με καταγωγή από χωριό της Ξάνθης. Στο πρόγραμμα συμμετείχε από το δημοτικό, «στα δημιουργικά εργαστήρια νέων. Εκεί έμαθα πολλά για την ομαδικότητα». Πέρυσι, η κοπέλα συμμετείχε στο πρόγραμμα από άλλη σκοπιά, ήταν εμψυχώτρια στις παιδικές κατασκηνώσεις. Η ίδια τόνισε πως χάρη στο πρόγραμμα αυξήθηκε ο αριθμός των νέων της μειονότητας που σπουδάζουν.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου συνεχάρη τους υπευθύνους σημειώνοντας ότι το κάτι παραπάνω για τα παιδιά της μειονότητας δεν συνιστά καμία διάκριση. «Όποιοι το αντιλαμβάνονται διαφορετικά σκέφτονται στρεβλά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου, σημείωσε πως δύο σημαντικά πράγματα που πέτυχε το πρόγραμμα είναι ότι «έβαλε το σχολείο στο κέντρο της κοινότητας και έκανε τον μαθητή κέντρο του σχολείου».

Το πρόγραμμα οργανώνει:
- μαθήματα ελληνομάθειας σε 6.000 παιδιά στα σχολεία και στα δέκα κέντρα (ΚΕΣΠΕΜ)
- μαθήματα ελληνικών σε 300 ενηλίκους, κυρίως μητέρες
- μαθήματα τουρκικών σε 650 εκπαιδευτικούς
- θερινές κατασκηνώσεις
Διαθέτει τέσσερις κινητές μονάδες που ταξιδεύουν στα απομακρυσμένα μειονοτικά χωριά με υλικό μάθησης και δανειστική βιβλιοθήκη.

Το Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με συμπράττοντα φορέα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικών πόρων συμβάλλοντας από το 1997 στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας με στόχο την αρμονική τους ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα, την εργασία και την ευρύτερη κοινωνία ως ισότιμων πολιτών.

Πηγή: tanea.gr, Ιανός

Keywords
Τυχαία Θέματα