Η Κύπρος και το Μνημόνιο του ΔΝΤ

Στα δεσμά δεύτερου μνημονίου εισέρχεται και η Κύπρος, λίγες μέρες μετά την απόφαση - σοκ για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.Παράλληλα σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», το ΔΝΤ έχει ήδη ετοιμάσει δεύτερο μνημόνιο

που προβλέπει μεταξύ άλλων απώλεια θέσεων εργασίας για 2.000 εκπαιδευτικούς, μείωση κατά 5% των μισθών στο δημόσιο και επανασχεδιασμό του συστήματος Υγείας καθώς και της μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης.

Το δεύτερο μνημόνιο, το οποίο υπογράφεται μόνο από το ΔΝΤ και όχι τα άλλα μέλη της τρόικας, προβλέπει ακόμα κατάργηση του 13ου μισθού και αντικατάστασή του με ενιαίο 13ο μισθό ύψους 500 ευρώ.

Με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται συνολικά δαπάνες που αναλογούν στο 0,9% του ΑΕΠ.

Τα δύο αυτά μέτρα, τα οποία κρίνονται ως και τα σημαντικότερα, εξαρτώνται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, από τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.
Για τις δαπάνες στην υγεία, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι το σύστημα, όπως εφαρμόζεται στην Κύπρο, εγείρει ερωτηματικά περί ισονομίας των πολιτών, καθώς πολλά από τα έξοδα αναλαμβάνονται απευθείας «από την τσέπη» των πολιτών.

Με ένα υπουργείο Υγείας, που διεκδικεί συγχρόνως τους ρόλους του διαμορφωτή πολιτικής, του υπεύθυνου εφαρμογής της και της μονοπωλιακής παροχής υπηρεσιών υγείας, η όλη κυπριακή δομή υγείας, σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο, πάσχει.

Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ προτείνει στο υπουργείο Υγείας να διαχωρίσει θεσμικά αυτούς τους ρόλους.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι το Υπουργείο Υγείας «δεν διαθέτει εργαλεία παρακολούθησης της απόδοσης των ιατρικών λειτουργών, ενώ ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό χωρίς κανόνες».
Το σύστημα κοινωνικής προστασίας της Κύπρου, το οποίο εισήχθη σε μια εποχή χαμηλής ανεργίας, οφείλει να συμβαδίσει με την εποχή της κρίσης,παρατηρεί το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι οι άνεργοι στην Κύπρο πριν από την κρίση δεν ήταν απαραιτήτως και φτωχοί.

«Σήμερα είναι και το κράτος οφείλει να τους συνδράμει», επισημαίνεται. Ωστόσο, πριν προχωρήσει στις προτάσεις του το ΔΝΤ σημειώνει ότι πολλές πολιτικές κοινωνικής προστασίας εφαρμόζονται από διάφορα υπουργεία και ανεξάρτητες αρχές, όπως για παράδειγμα η στεγαστική πολιτική του κράτους.

Ακόμα, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι «υπό τις υφιστάμενες συνθήκες του κράτους, η βοήθεια σε εκτοπισθέντες δεύτερης και τρίτης γενιάς δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα, τη στιγμή που νεόπτωχοι θα απειλούνται με έξωση από τα σπίτια τους».

Επίσης προτείνεται όλα τα δημόσια βοηθήματα να φορολογούνται. Κυρίως, όμως, το ΔΝΤ προτείνει επέκταση του ανεργιακού επιδόματος στον έναν χρόνο (όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ).

«Διαψεύδω ότι το Υπουργείο Παιδείας ή ο υποφαινόμενος Υπουργός έχει δεχθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος, αναφερόμενος στο δημοσίευμα για ένα δεύτερο μνημόνιο και στα αυστηρά μέτρα που αυτό προβλέπει για τους εκπαιδευτικούς.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η πρώτη δόση του δανείου αναμένεται να φθάσει στη Λευκωσία στα μέσα Μαΐου. Στο τέλος της εβδομάδας, το κλιμάκιο της τρόικας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και θα υποβάλει έκθεση για το μνημόνιο στο Eurogroup, που θα συνέλθει στις 12 Απριλίου στο Δουβλίνο. Μετά την έγκρισή του από το Eurogroup θα αρχίσει η διαδικασία επικύρωσής του από κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης.

Η συζήτηση του μνημονίου στη Γερμανική Βουλή έχει προγραμματισθεί για την τρίτη εβδομάδα Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα