Επαναδιαπραγμάτευση … έτσι για ξεκάρφωμα

Του Βασίλη Πάικου

«Παρέλαβε χάος» ο Αντώνης Σαμαράς. Έτσι μας είπε, με δικά του λόγια, προχθές την Παρασκευή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησής του. Πρωτότυπο.

Ουδείς άλλος νέος Πρωθυπουργός έχει ποτέ ισχυριστεί κάτι παρόμοιο, αναφερόμενος στην κατάσταση που κατέλειπαν οι προκάτοχοί του. Αλλά από ποιόν ακριβώς «παρέλαβε χάος» ο σημερινός Πρωθυπουργός; Ασφαλώς όχι από τον Πικραμμένο. Πότε να προλάβει

να το δημιουργήσει το χάος ο υπηρεσιακός; Από τον Παπαδήμο τότε; Αυτός θα μπορούσε. Κυβέρνησε έξι ολόκληρους μήνες. Μόνο που Λουκάς Παπαδήμος κυβέρνησε με τη στήριξη (και τη συνευθύνη) και του Σαμαρά. Εκτός κι αν εννοεί το χάος της διετίας του ΠΑΣΟΚ. Ουδείς θα μπορούσε να διαφωνήσει. Απλώς το ΠΑΣΟΚ, το ίδιο ΠΑΣΟΚ, συγκυβερνά σήμερα μαζί του. Έργο των χειρών του λοιπόν ή, στην καλύτερη περίπτωση, των συμμάχων του, το παραληφθέν χάος.
Αλλά βεβαίως δεν πρόκειται περί αυτού. Το χάος, το οποίο πράγματι επικρατεί σήμερα στην οικονομία, πολύ περισσότερο στην κοινωνία, δεν είναι παρά συνέπεια της πολιτικής που επελέγη και ακολουθείται από τον Μάιο του 2010. Συνέπεια των μνημονιακών προβλέψεων και της εφαρμογής τους. Πολιτική την οποία ωστόσο δεσμεύεται ν’ ακολουθήσει ακέραια, ίδια κι απαράλλαχτη, περισσότερο επιθετικά μάλιστα και ο σημερινός  Πρωθυπουργός. Μας το είπε ξεκάθαρα προχθές και, φυσικά, δεν έχουμε λόγο να μην τον πιστέψουμε.

Πράγματι, οι προγραμματικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν παρά η ανάπτυξη και η «εκλαΐκευση» της επιστολής που απέστειλε στους ευρωπαίους ηγέτες άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του. Άμα τη ορκωμοσία του μάλλον, γιατί η ανάληψη των καθηκόντων καθυστέρησε κομματάκι, για λόγους υπεράνω της θελήσεώς του. Σ΄ εκείνη την επιστολή ο Πρωθυπουργός επιχειρούσε «να δείξει πρόσωπο» στους εταίρους και δανειστές μας. Το «πρόσωπο» που εκείνοι θα ήθελαν να δουν. Ε λοιπόν το ίδιο ακριβώς έκανε και την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή. Θάλεγε κανείς πως δεν απευθυνόταν –τόσο- στους έλληνες βουλευτές και στον ελληνικό λαό, αλλά στους πιστωτές της Χώρας. Από τους οποίους, κατ’ ουσίαν ζητούσε «ψήφο εμπιστοσύνης». Ήταν εκεί που το προεκλογικό τρίπτυχο «ανάπτυξη- ανάπτυξη- ανάπτυξη» του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, αντικαταστάθηκε από το  μετεκλογικό τρίπτυχο «ιδιωτικοποιήσεις- ιδιωτικοποιήσεις- ιδιωτικοποιήσεις» του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για την πιο ακραία εκδοχή της συντηρητικής αντίληψης περί ανάπτυξης. Η απόλυτη ταύτισή της με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αντίληψη η οποία συνυπογράφεται πάντως από το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ και από την αριστερή ΔΗΜ.ΑΡ.

Όσο για την πολλαπλώς υπεσχημένη προεκλογικά, και από τους τρεις εταίρους της συγκυβέρνησης, επαναδιαπραγμάτευση των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, με στόχο την απαγκίστρωση ( στ’ όνομα της οποίας ψηφίστηκαν άλλωστε), στις προγραμματικές δηλώσεις αναφερόταν όσο πατάει η γάτα. Πολύ διακριτικά, πολύ σεμνά και ταπεινά, θεωρούμενη σε –πολύ- βάθος χρόνου. Θάλεγε κανείς, χωρίς να μπορεί να κατηγορηθεί ότι εμφορείται
Keywords
Τυχαία Θέματα