Επί τάπητος το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα τη Δευτέρα, αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, προκειμένου να τους ενημερώσει, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι "αυτός είναι ο μέχρι τώρα σχεδιασμός".

Ο κ. Πεταλωτής διέψευσε εκ νέου κατηγορηματικά τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους, προσθέτοντας ότι "η κυβέρνηση
δεν εξετάζει σενάρια και θεωρητικές απόψεις και έχει ως κύρια μέριμνα την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας για να βγει η χώρα από την κρίση".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε την πρόταση του Γιώργου Καρατζαφέρη για συγκρότηση υπερκομματικής κυβέρνησης και με τεχνοκράτες. "Το να έρθουν υπερκομματικές προσωπικότητες και σοφοί να μας σώσουν είναι έξω από τις απόψεις μας. Υπάρχει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση στη χώρα που έχει σχέδιο για να βγει από την κρίση. Ο καθένας έχει το ρόλο του και να κάνει την δουλειά του" υπογράμμισε ο Γιώργος Πεταλωτής.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την Αργολίδα, όπου θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων, στο Ναύπλιο. «Καμπανάκι» από Ρεν και Γιούνγκερ «Βιώνω καθημερινά μια σχιζοφρενική κατάσταση, προκειμένου να συνδυαστεί αφενός η "κόπωση στήριξης" από τις χώρες του κοινοτικού Βορρά προς αυτές του κοινοτικού Νότου και αφετέρου η "μεταρρυθμιστική κόπωση" στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Όλι Ρεν, σε συνέδριο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους από την ευρωζώνη.

Ο Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστεί αυτή η διάσταση απόψεων, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να υποστεί πλήγματα.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση λύσης, ο κοινοτικός επίτροπος υπογράμμισε ότι παρουσιάζονται ορισμένα εμπόδια από τις "κόκκινες γραμμές" που θέτουν κάποια κράτη - μέλη, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, αλλά και "οι πολιτικοί περιορισμοί στην Ελλάδα". Στο πλαίσιο αυτό, ο Όλι Ρεν κάλεσε τους πάντες να μην θέτουν εμπόδια, να ξεπεράσουν αυτές τις "κόκκινες γραμμές" και τελικά να συμβάλουν εποικοδομητικά στην εξεύρεση λύσης.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας (Eurogroup) Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζητά την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της Ελλάδας και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

«Ο στόχος μείωσης του ελλείμματος που έχει τεθεί πρέπει να υλοποιηθεί και αυτό προϋποθέτει πρόσθετα μέτρα» λέει ο κ. Γιούνκερ σε προδημοσίευση συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα «Στουτγκάρτερ Τσάιτουνγκ».




 
Keywords
Τυχαία Θέματα