«Επίσημη πρώτη» του υπ. Οικονομίας

Κι ενώ η χώρα οδεύει σε εθνικές εκλογές, οι πιέσεις των Ευρωπαίων εντείνονται προκειμένου να αποφευχθεί η χαλάρωση στην εκτέλεση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Αέρα στα πανιά του νέου υπουργού οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη δίνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο 2μηνο του έτους, καθώς με την ανάληψη των καθηκόντων του είδε να καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα. Μειωμένο κατά 53% εμφανίζεται σε ετήσια βάση το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του έτους, χάρη κυρίως

στις αυξημένες εισροές κοινοτικών πόρων. Το πρωτογενές αποτέλεσμα για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 367 εκατ. ευρώ.

«Θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στην Ελλάδα να προχωρήσει στη βάση αυτών που έχουν συμφωνηθεί», είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου. Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι οι εκλογές είναι πιθανό να λειτουργήσουν ως «φρένο» στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα απάντησε ότι «ο ελληνικός λαός επέλεξε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές, ο κ. Παπαδήμος μας ενημέρωσε ότι στην Ελλάδα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει την παραμονή στο ευρώ και επιθυμεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Έτσι, ελπίζουμε ότι και μετά τις εκλογές θα επικρατήσουν οι δυνάμεις αυτές.

Πιο ξεκάθαρος ο κοινοτικός επίτροπος Γιοχάνες Χαν. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι έρχονται εκλογές. Εναπόκειται στους Έλληνες πολίτες να λάβουν τις δημοκρατικές αποφάσεις τους», δήλωσε ο κ. Χαν προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο να χάσει χρόνο.

Εν τω μεταξύ, σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο Εγγυήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του οποίου σχεδιάζεται να διοχετευθεί ρευστότητα ύψους 1 δισ. ευρώ στις ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις έως το τέλος του 2013, με ευνοϊκά δάνεια από τις τράπεζες. Έκκληση στις τράπεζες να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα την εκταμίευση κονδυλίων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντάς την εθνική ανάγκη, απηύθυνε η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμάντοπούλου.

Η κ. Διαμαντοπούλου θα βρίσκεται σήμερα κι αύριο στο Βερολίνο. Θα μιλήσει στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ενώ θα συναντηθεί με εκπροσώπους του συνδέσμου γερμανικών επιχειρήσεων.

Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση το 2012, με μικρές προσδοκίες για πραγματική ανάκαμψη πριν από το 2014, επισημαίνει σε έκθεσή του ο οίκος Fitch. Αναμένει ότι με σκληρότερα μέτρα λιτότητας να εφαρμόζονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας, θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση στα ενυπόθηκα δάνεια.

Η Ευρωζώνη δεν έχει υπερβεί την κρίση, «απλά διανύει μία από τις διαφορετικές φάσεις της κρίσης», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας πως η νομισματική ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο για να καθορίσει την συνθήκες της ανάκαμψης.

Να χτίσουν «τη μητέρα όλων των τειχών προστασίας», όπως είπε χαρακτηριστικά, κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, προτείνοντας μ

Keywords
Τυχαία Θέματα