Έρευνα Α9.84: Η ξενοφοβία στην Ευρώπη

Με την ξενοφοβία και τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας που αναπτύσσονται σε επίπεδο κρατών και τοπικών κοινωνιών στην Ευρώπη, ασχολήθηκε η έρευνα του Α9.84 που ολοκληρώθηκε σήμερα και παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη. Την επίκαιρη αφορμή για την έρευνά έδωσε η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία, όπως αυτή είχε ήδη εκτραπεί σε σαφώς ξενοφοβική κατεύθυνση, προτού το μακελειό της Τουλούζης έρθει να μας θυμίσει ότι στα ζητήματα αυτά συχνά η πολιτική εξουσία παίζει εν ού παικτοίς. Στον

Α9.84 μίλησε ο αντιδήμαρχος Τουλούζης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού Πόλεων κατά του Ρατσισμού, Ζαν Πολ Μακενγκό.
Στρέψαμε λοιπόν το βλέμμα μας στην ίδια την πόλη της Τουλούζης για να διαπιστώσουμε με έκπληξη ότι ο αρμόδιος για θέματα ισότητας και διαφορετικότητας αντιδήμαρχος της γαλλικής αυτής πόλης είναι και πρόεδρος του Συνασπισμού Ευρωπαϊκών Πόλεων κατά του Ρατσισμού.

Για το πώς βιώνει η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας την επόμενη μέρα των επιθέσεων του Μοχάμαντ Μερά, μίλησε στην Μαρία Αντωνίου και τη Γεωργία Μπόχτη ο αντιδήμαρχος της  Τουλούζης, Ζαν Πολ Μακενγκό.

Ο αντιδήμαρχος Τουλούζης είχε, όμως, πολλά να πει, ως πρόεδρος του Συνασπισμού Ευρωπαϊκών Πόλεων κατά του Ρατσισμού για το τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας.

Στη Γερμανία, όπου η ομοσπονδιακή δομή της χώρας είναι καταρχήν υποβοηθητική σε μία έγκαιρη παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας η εικόνα που πραγματικά παρουσιάζεται είναι μικτή, όπως παρατηρεί ο επικεφαλής του Γραφείου Βερολίνου της διεθνούς οργάνωσης Ηuman Rights Watch, Βέντσελ Μιχάλσκι ο οποίος μίλησε στον συνάδελφο του AIR 104,4 Θύμη Τσιλιόπουλο.

«Εξαρτάται από τις κοινότητες. Υπάρχει πλέον μια ώθηση από σοσιαλδημοκράτες στα ομόσπονδα κρατίδια να ενσωματώσουν τα εγκλήματα μίσους στο νομικό σύστημα. Δεν έχουμε νόμους που ασχολούνται με τα εγκλήματα μίσους, καθ αυτά ως εγκλήματα. Υπάρχει λοιπόν τώρα αυτή η ώθηση που φαίνεται πολλά υποσχόμενη ότι τελικά θα ενσωματωθεί η έννοια του εγκλήματος μίσους στο γερμανικό νομικό σύστημα. Πολλές κοινότητες, όμως, δεν ασχολούνται με το θέμα αυτό. Τείνουν να αγνοούν τέτοια εγκλήματα και να βρίσκουν δικαιολογίες. Λένε: αυτός ήταν απλά ένας καβγάς σε μια πaμπ. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αλλάξει πλέον», τονίζει ο Βέντσελ Μιχάλσκι.

Στην πραγματικότητα, οι τρεις μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία ενσαρκώνουν και τρεις εντελώς διαφορετικά μοντέλα ως προς την εθνική συνοχή και την πολυπολιτιστικότητα, την ενσωμάτωση του «διαφορετικού» και την ανοχή στην ξενοφοβία. Στη Βρετανία, όπως παρατηρεί ο δρ. Όθων Αναστάκης, διευθυντής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το φιλελεύθερο μοντέλο της Βρετανίας είναι πιο ανεκτικό απέναντι στους ξένους ειδικά σε σύγκριση με το γαλλικό. «Άλλωστε η Βρετανία είναι
και η ίδια ένα μείγμα εθνοτήτων», τονίζει ο κ. Αναστασάκης, ο οποίος μίλησε στη συνάδελφο Αλεξ
Keywords
Τυχαία Θέματα