Έρευνα για τις διακλαδώσεις του ΡΚΚ

Για τις άμεσες διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε το 2010 με τους Κούρδους αντάρτες καταθέτει αύριο σε εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη, ο αρχηγός των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, Χακάν Φιντάν.

Ο Φιντάν και δύο υπεύθυνοι των μυστικών υπηρεσιών πρόκειται να καταθέσουν στο πλαίσιο μιας ευρείας έρευνας για τις διακλαδώσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), δήλωσε ο Φικρέτ Σετσέν, υψηλόβαθμος εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Φιντάν είναι γνωστός επειδή διεξήγαγε, κατά πάσα πιθανότητα στο Όσλο και υπό την αιγίδα
της Νορβηγίας, τις πρώτες απ' ευθείας επαφές με εκπροσώπους του PKK, ενός κινήματος που θεωρείται τρομοκρατικό από την Τουρκία και αριθμό άλλων χωρών.

Ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει παραδεχθεί πως είχε δώσει εντολή γι' αυτές τις συνομιλίες με προοπτική να δοθεί μια λύση με διαπραγματεύσεις στη σύγκρουση με το PKK.

Η Τουρκία αρνιόταν για καιρό οποιονδήποτε διάλογο με το PKK. Όμως το 2009, η κυβέρνηση Ερντογάν ανέλαβε μια «πρωτοβουλία ανοίγματος» με στόχο να δοθούν περισσότερα δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα. Κυκλοφόρησαν επίσης πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης για συζητήσεις με το PKK στις οποίες εμπλέκεται ο ιστορικός αρχηγός του κινήματος, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα