Αποσύρονται από την αγορά τα ιπτάμενα φαναράκια

12:22 8/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αποσύρονται από την αγορά, με απόφαση των αρμόδιων αρχών, τα ιπτάμενα φαναράκια «Sky Lanterns» ή «Chinese Lanterns» λόγω κινδύνων που εγκυμονούν.

Την απόσυρσή τους από την αγορά αποφάσισε η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα προϊόντα αυτά είναι αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια, τα οποία είναι κατασκευασμένα από ειδικό χαρτί και φέρουν στο εσωτερικό τους κερί ή φυτίλι. Όταν το κερί ή φυτίλι ανάψει τα φαναράκια ίπτανται στον αέρα ανεξέλεγκτα.

Το ύψος στο οποίο μπορούν να ανέβουν είναι περίπου 1000m και η διάρκεια της πτήσης τους γύρω στα 10 λεπτά.

Για το προϊόν αυτό η Υπηρεσία έχει επισημάνει την παρουσία σημαντικού αριθμού κοινοποιήσεων στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών Rapex.

Τα ιπτάμενα φαναράκια εισάγονται κατά κύριο λόγο από την Κίνα ή μπορούν να αγοραστούν από τους καταναλωτές μέσω του διαδικτύου και παρόλο που οι κατασκευαστές των προϊόντων αυτών υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλή και φιλικά στο περιβάλλον, εντούτοις, αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχουν αναφερθεί πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη χρήση τους.

Στην Κύπρο, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών και μορφολογικών συνθηκών, οι κίνδυνοι και τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα, προστίθεται.

Η Υπηρεσία επικεντρώνει αυτό το μήνα τη δράση της σε ελέγχους στην αγορά για εντοπισμό και απόσυρση αυτών των προϊόντων.

Τέλος, η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών προτρέπει τους καταναλωτές όπως την ενημερώσουν αμέσως σε περίπτωση που εντοπίσουν τα προϊόντα αυτά στην αγορά και τους συμβουλεύει όπως αποφύγουν την αγορά ή χρήση τους.

Επίσης, συμβουλεύει τους οικονομικούς φορείς όπως αποφύγουν την εισαγωγή και διάθεση αυτών των προϊόντων στην αγορά και τους υπενθυμίζει πως έχουν υποχρέωση να διαθέτουν στην αγορά μόνο ασφαλή προϊόντα. Σε αντίθετη περίπτωση, και στα πλαίσια εφαρμογής του Νόμου, τα προϊόντα θα αποσύρονται και θα επιβάλλονται οι ανάλογες ποινές.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Τμήμα Τελωνείων είναι ενήμερο για το θέμα, ούτως ώστε να αποτρέπεται η εισαγωγή τέτοιων προϊόντων στην Κύπρο.

Keywords
Αναζητήσεις
φαναρακια στον αερα, ιπτάμενα φανάρια αθηνα
Τυχαία Θέματα