Έρευνα: «Θέρμανση Και Άδειο Πορτοφόλι»


Έρευνα με θέμα «Θέρμανση και άδειο πορτοφόλι», παρουσιάστηκε σήμερα στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Η Επόμενη Δόση», με τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου. H οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση της ζήτησης από τους καταναλωτές.

* Ο Γιώργος Ασματόγλου, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, μιλώντας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Σάββα Κόκκινο, τόνισε ότι η μείωση ανέρχεται σε ποσοστό 50% σε σύγκριση με πέρυσι:

«Η μη
δήλωση ενδιαφέροντος για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι περίπου στο 30%. Για το υπόλοιπο 70%, όμως, η ζήτηση σε ποσότητες είναι κατά 40% μειωμένες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που ήθελε να πάρει 1000 λίτρα, παίρνει 600 λίτρα. Αυτή η όλη μείωση στην αγορά υπερβαίνει το 50% και αυτό όχι γιατί είναι υψηλές οι τιμές. Είναι επειδή ο κόσμος δεν έχει χρήματα».

* Την αδυναμία των καταναλωτών να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις, έναντι των πρατηρίων, αλλά και το φαινόμενο οι πολυκατοικίες να μην προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης, επειδή κάποιοι από τους ενοίκους αδυνατούν να συνεισφέρουν, επισημαίνει ο έμπορος υγρών καυσίμων Δημήτρης Μάρκου:

«Δίνεται παραγγελία από πολυκατοικία και μετά από δύο ώρες ακυρώνεται, γιατί οι μισοί στην πολυκατοικία δεν έχουν να πληρώσουν. Και έτσι δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους».

* Τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καταναλωτές περιγράφει, μιλώντας στη δημοσιογράφο, Νικολέτα Αυλωνίτη, η υπεύθυνη διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης της «Παπας Οιλ», Ελένη Σταθοπούλου, η οποία τονίζει ότι πλέον οι πελάτες δεν παραγγέλνουν σε λίτρα, αλλά σε ευρώ:

«Πλέον η παραγγελία γίνεται με τον εξής τρόπο: "Έχω 200 ευρώ,πόσο πετρέλαιο μπορείτε να μου φέρετε;". Αυτό δεν είχε ξαναγίνει καμία χρονιά».

* Ο έμπορος ξυλείας, Κώστας Μαστορόπουλος, μιλά στο δημοσιογράφο, Σάββα Κόκκινο, για την αυξανόμενη τάση που παρατηρείται στην αγορά καυσόξυλων και στην επιλογή πολλών καταναλωτών να μετατρέπουν το τζάκι τους σε ενεργειακό, επιλογή που βελτιώνει το κόστος και την ποιότητα στη θέρμανση:

«Έχει αυξηθεί η ζήτηση σε ξύλα κατά πολύ. Μπορώ να σας πω ότι είναι στη διπλάσια ζήτηση από πέρυσι. Η διαφορά στο κέρδος για κάποιον που θα χρησιμοποιήσει ξύλα, σε σύγκριση με κάποιον που θα χρησιμοποιήσει πετρέλαιο, είναι τεράστια. Για παράδειγμα, ένα σπίτι με έναν τόνο ξύλα μπορεί για έναν μήνα να θερμανθεί. Με την καινούργια τεχνολογία, που τα τζάκια με κάποιες μετατροπές γίνονται ενεργειακά, μπορούμε να αποφύγουμε ως και 100% την κατανάλωση πετρελαίου... Υπάρχουν δύο είδη ενεργειακών τζακιών. Το ένα είδος βγάζει θερμό αέρα και το δεύτερο είδος είναι αυτό που συνδέεται με την ήδη παροχή των σωμάτων. Γίνεται, δηλαδή, ένας λέβητας».

* Τη θεαματική αύξηση πωλήσεων που παρατηρήθηκε με τα πρώτα κρύα στη ζήτηση εναλλακτικών μέσων θέρμανσης και κυρίως στις ξυλόσομπες επεσήμανε ο έμπορος, Παναγιώτης Φέρρης, ο οποίος μίλησε στη δημοσιογράφο, Λίλιαν Ξύλου. Όπως
Keywords
Τυχαία Θέματα