Εσθονία:Χωρίς ιθαγένεια πάνω από 1.200 παιδιά

Πάνω από 1.200 παιδιά στην Εσθονία δεν έχουν ιθαγένεια και θεωρούνται απάτριδες, υπογραμμίζει σε έκθεση του ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς.

Μετά την επίσκεψη του στην Εσθονία τον Μάρτιο του 2013, ο Επίτροπος καταφέρεται στην έκθεσή του η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα εναντίον των αρχών της χώρας για το γεγονός ότι αρνούνται τη χορήγηση ιθαγένειας και υπηκοότητας σε νεογέννητα παιδιά.

Υπάρχουν ακόμη πάνω από 1.200 παιδιά στην Εσθονία που θεωρούνται απάτριδες και δεν μπορούν να ενσωματωθούν στην κοινωνία της χώρας, σημειώνεται
στην έκθεση.

Πρέπει να αλλάξει ο νόμος για την χορήγηση ιθαγένειας στην Εσθονία και προκειμένου για νεογέννητα παιδιά αυτή να χορηγείται αυτόματα από τις εσθονικές αρχές αμέσως μετά την γέννηση τους, ανέφερε ο κ. Μούιζνιεκς.

Στην έκθεση του ο Επίτροπος αναφέρεται ακόμη στα σοβαρά, όπως τα χαρακτηρίζει, προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στα σχολεία εξαιτίας της σωματικής τιμωρίας, της σεξουαλικής κακοποίησης, της βίας και των εκφοβισμών.

Η σωματική τιμωρία των παιδιών οφείλει να απαγορευθεί σε όλους τους χώρους μέσω ρητών νομικών διατάξεων, που θα χαρακτηρίζουν απαράδεκτη κάθε μορφή βίας σε βάρος των παιδιών, σημειώνει ο Επίτροπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα