Ευρωπαϊκός Μήνας Ανθρωπίνου Εγκεφάλου

Με τη χορήγηση κονδυλίων ύψους 150 εκατ. ευρώ στην έρευνα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

Ειδικότερα, κατά την έναρξη της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκός Μήνας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο» η Επιτροπή έχει δεσμεύσει περίπου 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 20 νέων διεθνών προγραμμάτων ερευνών σχετικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Με το ποσό αυτό, το σύνολο των επενδύσεων της ΕΕ στην έρευνα του ανθρώπινου εγκεφάλου από το 2007 υπερβαίνει τα 1,9 δισ. ευρώ. Ο «Ευρωπαϊκός μήνας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο» θα προβάλει την ευρωπαϊκή
έρευνα και καινοτομία στον τομέα των νευροεπιστημών, της γνωστικής λειτουργίας του ανθρώπου και σε συναφείς τομείς, με περισσότερες από 50 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, τον Μάιο. Η πρωτοβουλία στοχεύει στην ανάδειξη των πιο πρόσφατων επιτευγμάτων στον εν λόγω τομέα, αλλά και στην παρότρυνση μίας αποφασιστικότερης προσπάθειας για την καταπολέμηση των εγκεφαλικών νόσων. Επίσης, θέλει να τονίσει τον τρόπο με τον οποίο η μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου μπορεί να φέρει επανάσταση στον τομέα της πληροφορικής.

Σχολιάζοντας την απόφαση, η αρμόδια για την ευρωπαϊκή έρευνα επίτροπος, Μόιρα Γκέγκεν-Κουίν, δήλωσε: «Πολλοί Ευρωπαίοι είναι πιθανό να προσβληθούν από πάθηση ή ασθένεια του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η παροχή φροντίδας σε όσους έχουν προσβληθεί μας κοστίζει, ήδη, 1,5 εκατ. ευρώ ανά λεπτό και η επιβάρυνση αυτή στα συστήματα υγείας μας είναι πιθανό να αυξηθεί όσο ο πληθυσμός μας γερνάει. Η έρευνα του ανθρώπινου εγκεφάλου θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση των εκατομμυρίων ασθενών καθώς και αυτών που τους φροντίζουν. Η αποκρυπτογράφηση της λειτουργίας του εγκεφάλου θα μπορούσε, επίσης, να προσφέρει ένα εξ ολοκλήρου νέο σύνολο υπηρεσιών και προϊόντων για τις οικονομίες μας».

Yπολογίζεται ότι περίπου 165 εκατ. ευρωπαίοι είναι πιθανό να προσβληθούν από κάποια μορφή εγκεφαλικών παθήσεων κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Με τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση των ατόμων που προσβάλλονται από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές ή πνευματικές διαταραχές οι οποίες συνδέονται με τη γήρανση, οι δαπάνες περίθαλψης μπορεί να αυξηθούν σημαντικά. Η εύρεση καλύτερων τρόπων πρόληψης και αντιμετώπισης των παθήσεων του εγκεφάλου, συνεπώς, καθίσταται επείγουσα. Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου είναι επίσης σημαντική, ώστε να διατηρηθούν οι οικονομίες μας στην πρώτη γραμμή των νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο «Ευρωπαϊκός μήνας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο» θα τονίσει τη ζωτική σημασία της έρευνας του ανθρώπινου εγκεφάλου και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας, θα προβάλει τα επιτεύγματα της ΕΕ σε αυτούς τους τομείς, θα θέσει το θέμα της μελλοντικής κατεύθυνσης της έρευνας και των πολιτικών, θα θέσει προς συζήτηση τον τρόπο με τον οποίο θα βελτιωθεί η κατανομή των πόρων εντός και μεταξύ των επιμέρους χωρών και θα άρει τα ταμπού σχετικά με την πνευματική υγεία.

Τα 20 έργα που προεπιλέχθηκαν για χρηματοδότηση από την ΕΕ αναμένεται να παράσχουν νέα στοιχεία και καινοτομίες σε καίριους τομείς, όπως αυτός της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης, των πνευματικών διαταραχών, του πόνου, της επιληψίας και των διαταραχών συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα