«Ευρώπη και Ελλάδα αλλάζουν»

Με την ελπίδα ότι το Eurogroup θα πάρει σήμερα τις αποφάσεις που θα δώσουν στην Ελλάδα το πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας για να διαφυλάξει την οικονομική και κοινωνική της συνοχή, έκλεισε το μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος προς το συνέδριο "Ευρώπη και Ελλάδα αλλάζουν", το οποίο διεξήχθη απόψε
υπό τη βαριά σκιά των κρίσιμων αποφάσεων στις Βρυξέλλες.

Τώρα με την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, υπάρχει ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που τάσσεται υπέρ της ανάγκης να εφαρμοστεί η πολιτική υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη, που συνεπάγεται μεγάλες θυσίες αλλά το αντίθετο θα σήμαινε πτώχευση και διάλυση του κοινωνικού και ενδεχομένως του πολιτικού ιστού, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος δια στόματος του συνεργάτη του πρωθυπουργού Ξενοφώντα Γιαταγάνα, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα στο συνέδριο.

Απαντώντας στο ερώτημα τί σημαίνει η Ευρώπη για την Ελλάδα, υπό το φως της κρίσης αλλά και των θεσμικών αλλαγών - με επίκεντρο τη νέα Συνθήκη Σταθερότητας, που αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, τόνισε ότι όλα τα αξιόλογα έργα στην Ελλάδα έγιναν με κοινοτικούς πόρους και πάλι οι πόροι αυτοί θα επανεργοποιηθούν για να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η εθνική μνήμη τείνει να υποτιμήσει τα οφέλη που έχουμε απολαύσει από την ΕΕ.

Μιλώντας για την κρίση που ζούμε, είπε ότι είναι δική μας και επιδεινώθηκε από τα λάθη των Ευρωπαίων, ενώ η έλλειψη αξιοπιστίας μας, οδήγησε και τους Ευρωπαίους να λειτουργήσουν αργά και τμηματικά. Υπογράμμισε επίσης τα οφέλη που θα καρπωθούμε από μια θετική απάντηση του Eurogroup σήμερα, τόσο στο θέμα του χρέους όσο και των ετήσιων τοκοχρεολυσίων, αλλά πρόσθεσε ότι αυτά δεν αρκούν. Η έξοδος από την κρίση θα εξαρτηθεί από τη δική μας ικανότητα να πετύχουμε ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Γιαννίτσης στηλίτευσε το ιδεολογικό τέλμα στο οποίο ζει η Ελλάδα, λέγοντας ότι δίνουμε μάχη με το παρελθόν και ότι πρωτίστως χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας.

Για αλλαγή νοοτροπίας, της Αθήνας και του Βερολίνου κάλεσε και ο καθηγητής και διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ανέφερε τέσσερις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομική συνεργασία της ΕΕ, όπως την ανάγκη της ΕΚΤ να λειτουργήσει ως ύστατος δανειστής, την ανάγκη για έκδοση ευρωομολόγων, τη σταδιακή δημοσιονομική ενοποίηση και την παράλληλη μείωση ελλειμμάτων αλλά και πλεονασμάτων εντός της ευρωζώνης. Αλλιώς, είπε, η ΕΕ μέσα από τις ασυμμετρίες αυτές είναι καταδικασμένη στην ύφεση.

Η επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Ζορζέτα Λάλη, που έχει επιφορτιστεί με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων ΕΣΠΑ και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, δήλωσε αισιόδοξη για το έργο που συντελείται στην Ελλάδα, από το οποίο είναι ορατά, όπως είπε, τα αποτελέσματα στους τομείς της διοικητικής μεταρρύθμισης, της οργάνωσης των εφοριών (σύστημα εσόδων-εξόδων), στα θέματα δικαιοσύνης, στην περιφερειακή διοίκηση (με την προοπτική προσέλκυσης επενδύσεω

Keywords
Τυχαία Θέματα