Εξαντλείται ο χρόνος

Ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, πιέζει για συμφωνία και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα ΕΕ και ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις», τονίζει ο κ. Ρεν σε δηλώσεις του στην Welt Online (ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt). Ο κ. Ρεν θεωρεί «επιβεβλημένο» να τηρήσουν όλα τα κόμματα και
της αντιπολίτευση «εποικοδομητική στάση» στηρίζοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ζητά η ΕΕ και το ΔΝΤ και την υλοποίησή του.

«Η Ελλάδα πρέπει πρωτίστως να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2011, να δρομολογήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να επιτύχει μια διακομματική συμφωνία για την στήριξη του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ», λέει ο κ. Ρεν.

Ο επίτροπος επισημαίνει ότι «ο Ιούνιος είναι ο κρίσιμος μήνας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τις επόμενες εβδομάδες έχουμε μπροστά μας καθοριστικές αποφάσεις. Ο μήνας Ιούνιος μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της κρίσης, ή μία χαμένη ευκαιρία, εάν η Ευρωζώνη οδηγηθεί σε μια φάση νέας σοβαρής κρίσης με αρνητικές, αλυσιδωτές αντιδράσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα και κίνδυνο επέκτασης και σε άλλες χώρες. Τον Ιούνιο είτε θα λύσουμε τα προβλήματα είτε θα χάσουμε την ευκαιρία», υπογραμμίζει ο κοινοτικός επίτροπος. Η Αθήνα εκφράζει αισιοδοξία για την 5η δόσηΤην αισιοδοξία του για την καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου, εξέφρασε πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ εκτίμησε ότι τις προσεχείς ημέρες θα επέλθει συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα που θα ληφθούν.
Η "Τρόικα", η οποία αποτελείται από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παραδώσει "πιθανώς στο τέλος της εβδομάδας" τα συμπεράσματά της για τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
 Μπίνι Σμάγκι: 30 δισ. επιπλέον στην Ελλάδα Οι χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να προσφέρουν ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες τη διετία 2012-2013, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.

Ο κ. Σμάγκι πρόσθεσε ότι οι υπόλοιπες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας σε αυτό το χρονικό διάστημα θα καλυφθούν από τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και άλλα μέτρα. Παράλληλα, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης υπαινίχθηκε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει με κάποια μορφή βοήθεια στην Ελλάδα, όπως και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Τάσσεται για μία ακόμη φορά κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε μορφής αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, τονίζοντας τις αρνητικές συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης για την ίδια αλλά και την Ευρωζώνη. Θεωρεί ότι η κρίση είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα της Ελλάδας να αντιμετωπισθεί με ένα νέο διαρθρωτικό και δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Για συμμετοχή των
Keywords
Τυχαία Θέματα