Γαλλία:Εξετάζει επιστροφή στην Εθνοσυνέλευση

Ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού Ζερόμ Καϊζάκ «μετακομίζει κάθε δύο ημέρες για να γλιτώσει από την πίεση» μετά τις αποκαλύψεις για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διέθετε στην Ελβετία και τη Σιγκαπούρη, ενώ εξετάζει πιθανή επιστροφή του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα La Depeche du Midi.

«Μετακομίζω κάθε δύο ημέρες για να ξεφύγω από την πίεση, πηγαίνοντας κυρίως σε φίλους της οικογένειάς μου», είπε τηλεφωνικά στην εφημερίδα, στην πρώτη συνέντευξη
που παραχωρεί μετά την παραδοχή του λάθους του.

Τονίζοντας ότι ακολουθείται παντού και συνεχώς από φωτογράφους, ο Καϊζάκ δηλώνει ότι τον εκπλήσσει η ικανότητα που ορισμένοι επιδεικνύουν για τον εντοπισμό του. Όταν ρωτήθηκε για πιθανή επιστροφή του στη βουλευτική του έδρα στην Εθνοσυνέλευση, ο πρώην υπουργός είπε: «Είναι πολύ νωρίς, δεν έχω πάρει ακόμη την απόφασή μου. Δεν μπορώ να πω τίποτε όσον αφορά το μέλλον. Εντούτοις έχω μερικούς πιστούς φίλους».

Ο Ζαν-Κλοντ Γκουζέ, που ως πρώτος επιλαχών έγινε βουλευτής της περιφέρειας Λο-ε-Γκαρόν στην Εθνοσυνέλευση αντικαθιστώντας τον Καϊζάκ όταν αυτός εντάχθηκε στην κυβέρνηση, είπε χθες στο RTL ότι ο πρώην υπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Εθνοσυνέλευση. «Έχω 15 ημέρες να το σκεφτώ μου είπε, αλλά εγώ του είπα πως θα ήταν λάθος».

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν εξήγησε την περασμένη Παρασκευή ότι προσπαθεί να «πείσει» τον Ζερόμ Καϊζάκ να αποποιηθεί της βουλευτικής του έδρας μετά την ομολογία του.

Μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2008, ένας υπουργός που αποχωρεί από την κυβέρνηση, ύστερα από παραίτηση ή ανασχηματισμό, μπορεί να επιστρέψει στη βουλευτική του έδρα έπειτα από ένα μήνα. Η προθεσμία για τον Καϊζάκ λήγει στις 19 Απριλίου τα μεσάνυχτα.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στην ελβετική οικονομική εφημερίδα Agefi, ο γενικός διευθυντής της ελβετικής τράπεζας Reyl, Φρανσουά Ρεΐλ, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η τράπεζά του διαπραγματεύτηκε μια συναλλαγή 15 εκατομμυρίων ευρώ για λογαριασμό του πελάτη της Ζερόμ Καϊζάκ.

«Ουδέποτε λάβαμε γνώση των εν λόγω 15 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν ξέρουμε τίποτε για την ύπαρξή τους, κι αν υπάρχουν, με κανένα τρόπο δεν εμφανίστηκαν στην τράπεζα», δήλωσε ο Ρεΐλ, στην πρώτη συνέντευξη μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης την περασμένη εβδομάδα.

Την Κυριακή το δημόσιο ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές, είχε μεταδώσει ότι ο Καϊζάκ, που διώκεται από τη γαλλική δικαιοσύνη γιατί διατηρεί στην Ελβετία αδήλωτο τραπεζικό λογαριασμό, είχε προσπαθήσει το 2009 να μεταφέρει 15 εκατομμύρια ευρώ σε μια τράπεζα, που δεν κατονόμασε το RTS, η οποία είχε αρνηθεί.

Ο Ρεΐλ διαψεύδει επίσης την προσφυγή σε έναν συλλογικό λογαριασμό που επιτρέπει στην τράπεζα να αποκρύπτει την ταυτότητα ορισμένων πελατών: «τα στοιχεία αυτά δεν ανταποκρίνονται σε τίποτε και η αναφορά τους δείχνει μια παρερμηνεία του τραπεζικού ρυθμιστικού περιβάλλοντος», αναφέρει.

Ο τραπεζικός όμιλος Reyl & Cie διαχειρίζεται τους λογαριασμούς ορισμένων εκ των πελατών του απευθείας στα βιβλία του και, σύμφωνα με τους ελβετικούς κανονισμούς τους, πιστοποιεί την ταυτότητά τους στα έγγραφά του για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού. Διαχειριζόμαστε επίσης τους λογαριασμούς ορισμένων πελατών στα βιβλία τρίτων τραπεζών, στη βάση μιας εντολής διαχείρισης. Σε όλες τις περιπτώσεις αναγράφονται σαφώς τα στοιχεία του δικαιούχου.

Στη συνέντευξη ο Ρεΐλ, ο γιός του ιδρυτή της τράπεζας, εκτιμά ότι «πολλές αναλήθειες ειπώθηκαν και γράφτηκαν για το θέμα μας». Δηλώνει ότι η «πολύ γρήγορη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της τράπεζάς του, η οποία σήμερα διαχειρίζεται 7 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (5,83 δισεκατομμύρια ευρώ), με 160 εργαζόμενους, δεν έχει καμιά σχέση με την αύξηση μιας υπεράκτιας γαλλικής πελατείας».

Δηλώνει ότι η ανάπτυξη αυτή εξηγείται από τη διαχείριση πιστωτικών λογαριασμών για μια νέα πελατεία νέων επιχειρηματιών από χώρες με αναδυόμενη οικονομία, «η οποία προστίθεται σε μια πελατεία που διαμένει στην Ελβετία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, μέσω των θυγατρικών μας».

«Διατηρούμε κανόνες συμπεριφοράς και συμμορφωνόμαστε με τις τραπεζικές μας υποχρεώσεις μας, απέναντι στις αρχές και πρωτίστως απέναντι στους πελάτες μας και τους εταίρους μας».

Η τράπεζα Reyl, μια μικρή τράπεζα της Γενεύης, διαχειρίζεται τον αδήλωτο τραπεζικό λογαριασμό του Καϊζάκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα