«Φτιάξτο μόνος σου»

Με το κίνημα DIY ασχολείται η έρευνα που επιμελήθηκε η Μαρία Παύλου και παρουσιάστηκε σήμερα στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα σήμερα»

Αξεσουάρ, ρούχα, διακοσμητικά, διάφορα αντικείμενα φτιαγμένα στο χέρι. Το χειροποίητο είναι πάλι στη μόδα όχι μόνο για οικονομία, αλλά και για ψυχολογικούς και ιδεολογικούς λόγους.

Η εκτόνωση, αλλά και η χαρά και η ικανοποίηση της δημιουργίας, που προσφέρει το χειροποίητο, δίνοντας ακόμη και νέες επαγγελματικές διεξόδους, εντάσσουν ολοένα και περισσότερους στη φιλοσοφία του «φτιάξ' το μόνος

σου», κόντρα στα τυποποιημένα και συχνά ακριβά προϊόντα.

Πρόκειται πια για ένα κίνημα που γιγαντώνεται σε όλο τον κόσμο εν μέσω οικονομικής κρίσης.  Το αναγκαστικό «κούρεμα» στις καταναλωτικές μας συνήθειες μας έφερε πιο κοντά στις παραδοσιακές χειροτεχνίες, από ρούχα και κεριά, μέχρι κοσμήματα και χαρτοτεχνίες!
Πρόκειται για την εκδίκηση του χειροποίητου σε έναν κόσμο ομοιομορφίας με κυρίαρχα τα τυποιημένα.
Crafts σημαίνει χειροποίητα.  Craftivism είναι το παγκόσμιο κίνημα και όχι χόμπι που ολοένα και γιγαντώνεται στο εξωτερικό και τελευταία και στην Ελλάδα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Ο χειρωνακτικός ακτιβισμός συμπληρώνει ενάμιση αιώνα ζωής.

Το κίνημα Arts & Crafts είναι ένα αισθητικό και καλλιτεχνικό ρεύμα, που ξεκίνησε το 1860 στην Αγγλία και ανανέωσε το design, οδηγώντας σε επανεκτίμηση των διακοσμητικών τεχνών στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία. Ηταν μία αντίδραση στην ανέμπνευστη ομοιομορφία της μαζικής αναπαραγωγής, που έφερε η βιομηχανική επανάσταση. Ιδρυτική μορφή του ήταν ο άγγλος αναμορφωτής, ποιητής και σχεδιαστής Γουίλιαμ Μόρις. Μαζί με μία ομάδα από σχεδιαστές, κατασκευαστές, διακοσμητές, αρχιτέκτονες και ζωγράφους ίδρυσε την εταιρεία Morris, Marshall, Faulkner & Co, με σκοπό οι εφαρμοσμένες τέχνες να ξαναβρούν την ποιότητα και το πνεύμα που είχαν οι συντεχνίες των μαστόρων του Μεσαίωνα.
Η «εταιρεία» λειτουργεί ως κολεκτίβα καλλιτεχνών, με τους ζωγράφους να φτιάχνουν σχέδια τα οποία αναπαράγουν εξειδικευμένοι τεχνίτες: χειροποίητα αντικείμενα από μέταλλο, κοσμήματα, ταπετσαρίες, υφάσματα, έπιπλα, βιβλία, βιτρό. Πολλά από τα σχέδια αυτά αναπαράγονται ώς σήμερα σε υφάσματα και έπιπλα.

Το κίνημα Arts & Crafts ανύψωσε τη χειροποίητη δημιουργία και είχε σκοπό τη σύζευξη «καλών» και «εφαρμοσμένων» τεχνών. Επηρεάστηκε από τις σοσιαλιστικές ιδέες του τεχνοκριτικού και καλλιτέχνη Τζον Ράσκιν, που υποστήριζε ότι ο άνθρωπος πρέπει να επιδιώκει «όχι τη συσσώρευση πλούτου, αλλά τις πιο απλές απολαύσεις, όχι την περιουσία, αλλά τη βαθύτερη εσωτερική ικανοποίηση, να εκτιμά πάνω από κάθε ιδιοκτησία την αυτοδιάθεσή του, να τιμά τον εαυτό του στην άδολη υπερηφάνεια και τη νηφάλια επιδίωξη της ειρήνης».

Αν και πρωτοπόρο ρεύμα, εμπνεόταν από παλαιότερα ρεύματα, όπως η γοτθική αναβίωση, η χειροποίητη τυπογραφία και η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία του Μεσαίωνα. Ο Μόρις ανήκε στην αδελφότητα των «προραφαη- λιτών», οι οπο
Keywords
Τυχαία Θέματα