Για την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων

Τη βελτίωση της εφαρμογής των δικαιωμάτων σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή πρότεινε μέτρα για να εξασφαλίσει την καλύτερη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με το δικαίωμα των ατόμων να εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος και για να διευκολύνει την άσκηση των δικαιωμάτων τους στην πράξη.

Επί του παρόντος διαπιστώνεται ότι οι εργοδότες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι στους κανόνες της ΕΕ, ανεξάρτητα από το κατά πόσον η εθνική νομοθεσία συμμορφώνεται με αυτούς τους κανόνες

ή όχι. Αυτή η έλλειψη ευαισθητοποίησης στους κανόνες ή η μη κατανόησή τους αποτελεί σοβαρή πηγή διακρίσεων που βασίζονται στην ιθαγένεια. Οι πολίτες επίσης κρίνουν ότι δεν γνωρίζουν που πρέπει να απευθύνονται στο κράτος μέλος υποδοχής όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με τα δικαιώματά τους ελεύθερης κυκλοφορίας. Η πρόταση έχει στόχο να συμβάλλει στην άρση των εμποδίων και στην πρόληψη των διακρίσεων κατά των εργαζομένων με βάση την ιθαγένεια, προτείνοντας πρακτικές λύσεις.

Η πρόταση, αν εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θα βοηθήσει στη διασφάλιση πραγματικής και αποτελεσματικής εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας. Τα κράτη μέλη οφείλουν:

-Να δημιουργήσουν εθνικά "σημεία επαφής" που να παρέχουν πληροφόρηση, συνδρομή και συμβουλές, έτσι ώστε οι διακινούμενοι εργαζόμενοι της ΕΕ και οι εργοδότες να ενημερώνονται καλύτερα για τα δικαιώματά τους.

-Να θεσπίσουν κατάλληλα μέσα έννομης προστασίας σε εθνικό επίπεδο.

-Να επιτρέψουν σε ενώσεις εργαζομένων, ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις να κινούν διοικητικές ή δικαστικές διαδικασίες εξ ονόματος των επιμέρους εργαζομένων σε περιπτώσεις διάκρισης.

-Να παρέχουν καλύτερη πληροφόρηση στους διακινούμενους εργαζόμενους και στους εργοδότες της ΕΕ γενικά.

Υπολογίζεται ότι σήμερα 3% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ, δηλαδή 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν κι εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος. Ακόμη 1,2 εκατ. πρόσωπα ζουν σε μια χώρα της ΕΕ αλλά εργάζονται σε άλλη. Όμως οι πολίτες που επιθυμούν να εργαστούν σε άλλη χώρα συχνά στερούνται προστασίας και πληροφόρησης στο κράτος μέλος υποδοχής και μπορεί να συναντήσουν δυσκολίες όσον αφορά την πρόσβαση σε θέση εργασίας ή την απόκτηση κοινωνικών παροχών ή τους όρους εργασίας τους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα