Πρώτοι στη σχολική F1

Μαθητές Λυκείου των δυτικών προαστίων διεκδικούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια θέση στις πρώτες της Διεθνούς διοργάνωσης Formula1 In Schools, όντας πρώτοι στην εθνική κατάταξη.

Η «GFP» (Ground Force Project) δημιουργήθηκε το 2011 από μαθητές με προσωπικό ενδιαφέρον για την F1, γνώσεις και το μεράκι της μάθησης στα αντικείμενα της αεροδυναμικής, management και σχεδιασμού. Πέρισυ εκπροσώπησε πρώτη φορά διεθνώς τα εθνικά μας χρώματα στο διαγωνισμό F1 in Schools , που έγινε στο Αμπου Νταμπι.

Κέρδισαν το βραβείο της Καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης Ομάδας και έκαναν και τον 9ο καλύτερο χρόνο, παρότι "ψάρακες". Το 2012, με την προτροπή του σχολείου τους, της σχολής Αυγουλέα-Λιναρδάτου στο Περιστέρι, αποφάσισαν να συμμετάσχουν ξανά στο διαγωνισμό με διαφορετική, εν μέρει, σύνθεση, αφού ορισμένα από τα μέλη της αρχικής ομάδας είχαν περιορισμένο ελεύθερο χρόνο λόγω της προετοιμασίας τους για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο Ιάσονας Γρηγορόπουλος, αρχηγός της φετινής σύνθεσης της ομάδας, μίλησε στον Αθήνα 984 και στον Αίαντα Αρτεμάκη, για λογαριασμό της εκπομπής "Τα Λόγια της Πόλης" με τις Δώρα Σαρρή- Έλενα Χατζηιωάννου:


Ερ. Τι είναι το «ground force project» και πως αποφάσισες να συμμετάσχεις σε αυτή τη δράση;

Ι.Γρ.: Το ground force project είναι μία σχολική ομάδα που αποτελείται από μαθητές Λυκείου, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό «F1 in Schools» ( Η φόρμουλα 1 στα σχολεία). Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι διεθνής και πραγματοποιείται εδώ και δέκα χρόνια περίπου. Ξεκίνησε από την Αγγλία και τώρα πραγματοποιείται σε όλον τον κόσμο. Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που γίνεται και στην Ελλάδα και συμμετέχει το σχολείο μας, τα εκπαιδευτήρια Αυγουλέα Λιναρδάτου.

Ποιοι συμμετέχουν στην ομάδα και τι κάνει ο καθένας σας;

Ι.Γρ.: Η ομάδα αποτελείται από εμένα, που είμαι ο αρχηγός της ομάδας, και έχω αναλάβει και τον σχεδιασμό του μοντέλου. Από τον Νίκο Μεϊμέτη, ο οποίος έχει αναλάβει τις αεροδυναμικές εφαρμογές και την μελέτη των φυσικών φαινομένων. Τον Γρηγόρη Νικολόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει την ιστοσελίδα της ομάδας μας. Τον Παναγιώτη Δουδό, ο οποίος είναι υπεύθυνος «marketing». Την Νατάσα Ανδριτσάκη η οποία είναι υπεύθυνη κατασκευής. Και τέλος την υπεύθυνη καθηγήτρια της ομάδας, την κυρία Σοφία Μπασιάκου.

Ποιος είναι ο γενικός στόχος σας;

Ι.Γρ.: Ο στόχος της ομάδας και της κάθε ομάδας που συμμετέχει σε αυτόν τον διαγωνισμό είναι να σχεδιάσει ένα μοντέλο στα πρότυπα της Φόρμουλα 1. Το οποίο αποτελείται από ξύλο Μπάλσα, που είναι ένα από τα πιο ελαφριά ξύλα στον κόσμο. Όλα αυτά τα μοντέλα τρέχουν με την βοήθεια μίας κάψουλας, η οποία μπαίνει στο πίσω μέρος τους και όταν τρυπάει τους δίνει ώθηση και τρέχουν σε μία πίστα είκοσι μέτρων.

Αυτήν την κάψουλα πως την δημιουργήσατε;

Ι.Γρ.: Αυτή η κάψουλα παρέχεται από τον διαγωνισμό και είναι συγκεκριμένων διαστάσεων και προδιαγραφών. Δεν την δημιουργεί η κάθε ομάδα. Είναι του διαγωνισμού. Η κάθε ομάδα έχει αναλάβει την αεροδυναμική του μοντέλου και το σύστημα των τροχών με το οποίο προχωράει.

Η ιστοσελίδα φτιάχτηκε από σάς;

Ι.Γρ.: Ναι, αποκλειστικά. Αυτήν την στιγμή ακόμα την βελτιώνουμε. Έχουμε χρησιμοποιήσει τις βάσεις της περσινής ιστοσελίδας μας και τώρα την ανανεώνουμε με νέες φωτογραφίες, βίντεο, τα νέα μας και διάφορες πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για κάποιον που δεν έχει κάποια επαφή με τον διαγωνισμό. Επίσης προβάλλουμε και τους χορηγούς που αποκτούμε μέσα από όλη αυτή την διαδικασία.
-Μπορώ να πω συγχαρητήρια. Είναι πολύ επαγγελματική η ιστοσελίδα.

Τι ανταγωνισμό αντιμετωπίζετε;

Ι.Γρ.: Φέτος στην Ελλάδα είχαν δηλώσει συμμετοχή 58 ομάδες. Γεγονός το οποίο μας κάνει ιδιαίτερα ευτυχείς, γιατί έτσι βελτιώνεται και η απόδοση της ομάδας μας μέσα από αυτόντον ανταγωνισμό . Και είναι καλό να βλέπεις μεγάλη ανταπόκριση από τα σχολεία της Ελλάδας. Βέβαια, ελπίζουμε να είμαστε και εμείς στις πρώτες ομάδες που θα προκριθούν. Προς το παρόν είναι η φάση των προκριματικών, που θα πραγματοποιηθούν στις 23 Απριλίου οπότε θα προκριθούν 16 ομάδες. Οι οποίες μετά θα συμμετέχουν στους τελικούς που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Ιουνίου. (Σ.Σ. Όχι μόνο προκρίθηκαν αλλά κατέλαβαν και την πρώτη θέση στην συνολική κατάταξη στους Προκριματικούς Αγώνες της F1 in Schools!)

Που θα γίνουν όλα αυτά;

Ι.Γρ.: Προς το παρόν οι προκριματικοί θα γίνουν στο ξενοδοχείο Intercontinental. Για τους τελικούς περιμένουμε να βγει κάποια ανακοίνωση.

Ερ. Τα επόμενα βήματα σας ως ομάδα;

Ι.Γρ.: Προς το παρόν είμαστε έτοιμοι από όλα τα θέματα του μοντέλου για τους προκριματικούς. Το κύριο είναι ότι είναι συνεχής η διαδικασία ανεύρεσης χορηγών. Δεν μπορεί να σταματήσει ποτέ. Γιατί πάντα θα υπάρχουν ανάγκες στην ομάδα και είναι απαραίτητο να συνεχίζουμε. Βέβαια, ούτε ο σχεδιασμός του μοντέλου έχει σταματήσει, γιατί πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε όλους τους τομείς. Ακόμα και στην ιστοσελίδα και στην κατασκευή.

Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε λίγα χρόνια;

Ι.Γρ: Αφού έχω τελειώσει την σχολή μου ελπίζω να έχω βρει κάποια θέση στην αγορά εργασίας. Που μάλιστα μπορούν να γίνουν και αρκετές επαφές σε αυτήν την δράση, που ελπίζω ότι θα με βοηθήσουν πάρα πολύ. Είναι μία πολύ ισχυρή προσθήκη στο βιογραφικό μου και πιστεύω ότι θα έχω και μία σχετική «βοήθεια», να το πω έτσι, για να βρω κάποια δουλειά στο μέλλον.

Σκέφτεσαι να φύγεις στο εξωτερικό, αν υπάρξει τέτοια πρόταση;

Ι.Γρ.: Ναι, δεν αποκλείεται. Ήδη και ένας πρώην συνεργάτης μου της περσινής ομάδας, είχε δεχτεί μία πρόταση από το Πανεπιστήμιο της Ολλανδίας και αυτήν την στιγμή προετοιμάζεται για να φύγει. Οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια ανάλογη πρόταση ή ακόμα και για δουλειά σε μακροχρόνια περίοδο.

Ποια είναι τα χόμπι σου;

Ι.Γρ.: Μου αρέσει πολύ το graphic design. Ασχολούμαι εδώ και τρία χρόνια. Μέσα από αυτή την δράση έμαθα να χειρίζομαι και το λογισμικό Solidworks CAD, που χρησιμοποιούν οι περισσότερες ομάδες. Και αυτό μου άρεσε πάρα πολύ γιατί είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ειδικότερα στους μηχανολόγους. Είναι ένα αντικείμενο το οποίο μου αρέσει πάρα πολύ. Πέρα από αυτά, ασχολούμαι και με το σχέδιο στο χέρι. Κυρίως με αυτά.

Οπότε έχεις μία καλλιτεχνική σπίθα μέσα σου.

Ι.Γρ.:Ναι, θα μπορούσα να το πω. Ναι. Και η οποία με βοηθάει πάρα πολύ για το σχεδιασμό του μοντέλου. Γιατί έχω αναπτύξει μια αντίληψη που με βοηθάει να καταλαβαίνω τους όγκους που πρέπει να δημιουργούνται στο μοντέλο και γενικότερα με βοηθάει πάρα πολύ στην τρισδιάστατη σχεδίαση.

Έχετε ήδη βραβευτεί για την δουλειά σας;

Ι.Γρ: Στην προηγούμενη σεζόν η ομάδα μας ήταν πρωταθλητές της Ελλάδας για το 2012. Και είχε προκριθεί στον παγκόσμιο διαγωνισμό στο Αμπού Ντάμπι. Εκεί πέρα πήραμε το βραβείο καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας καθώς και το βραβείο καλύτερης χρήσης των κοινωνικών δικτύων. Στην συνολική κατάταξη βγήκαμε 18οι μέσα σε 33 ομάδες. Και κάναμε τον 9ο καλύτερο χρόνο.

Σας εύχομαι να είστε και φέτος στην πρώτη δεκάδα, αν όχι στην πρώτη θέση.

Ευχαριστούμε πολύ!

Keywords
αμπου νταμπι, project, περιστερι, πανελλαδικες 2012, αθηνα, σχολεια, ελλαδα, βασεις, νέα, συμμετοχή, ιουνίου, intercontinental, δραση, design, σπιθα, βιογραφικο, σταση εργασιας, ομαδα διας, κλειστα σχολεια, πανελληνιες 2011, θεματα πανελληνιων, βασεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, βασεις 2011, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, βασεις 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, ξανα, βιντεο, δουλεια, δωρα, εθνικη, ξυλο, τα νεα, φωτογραφιες, χρωματα, ωθηση, αγορα, αγορα εργασιας, αγωνες, αμπου νταμπι, βοηθεια, γεγονος, γινεται, εγινε, ελενα, εν μερει, εξετασεις, εφαρμογες, εικοσι, ιασονας, κυρια, λογια, μοντελα, νικο, ξενοδοχειο, ξυλα, ομαδα, παντα, οντας, σεζον, συγχαρητηρια, συμμετοχή, σοφια, σχεδιο, σχολειο, τι ειναι, τρια, τριτη, φορμουλα 1, φορμουλα, φορα, χερι, αθηνα 984, βηματα, design, γνωσεις, ιδιαιτερα, project, ιουνίου, intercontinental, μελετη, ομαδες, πληροφοριες, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα