Η G20 αποφάσισε αύξηση των πόρων του ΔΝΤ

Η Ομάδα των 20 (G20) αποφάσισε να αυξήσει τους πόρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία όσον αφορά μια μέθοδο για την αύξησή τους, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Μιλώντας κατά το πέρας της διήμερης συνόδου κορυφής της G20 στις Κάνες, ο Σαρκοζί σημείωσε: «Αναλάβαμε μια δέσμευση να ενισχύσουμε τα μέσα του ΔΝΤ
αν παραστεί ανάγκη».

Ωστόσο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των πλούσιων χωρών και των αναδυόμενων οικονομικών δεν αποφάσισαν όσον αφορά την καλύτερη μέθοδο για την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ, σημείωσε ο Σαρκοζί.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 θα αναλάβουν την εξέταση διαφόρων επιλογών, προσέθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε εξάλλου ότι η επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα πρέπει να υλοποιηθεί στις χώρες της ΕΕ «από το 2012».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι το σχέδιο για το φόρο, το οποίο ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εξεταστεί από τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ «από τις αρχές» του 2012 και δεσμεύτηκε ότι η Γαλλία «θα αγωνιστεί» για να επιτύχει την εφαρμογή του ήδη από τα τέλη του ερχόμενου έτους.

Ο Σαρκοζί βεβαίωσε επίσης ότι οι χώρες που συνεχίζουν να φιλοξενούν φορολογικούς παραδείσους, κατάλογος με 11 από αυτές θα δοθεί στη δημοσιότητα, θα «τεθούν στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας».

«Δεν θέλουμε πλέον φορολογικούς παραδείσους. Το μήνυμα είναι πολύ σαφές, οι χώρες που θα εξακολουθήσουν να είναι φορολογικοί παράδεισοι θα τεθούν στο περιθώριο της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε ο Σαρκοζί κατά τη λήξη της συνόδου κορυφής της G20 στις Κάνες.
Keywords
Τυχαία Θέματα