Η Α. Δρέττα στον ΑΘΗΝΑ984

Η κ. Αθηνά Δρέττα, στέλεχος του ΠαΣοΚ και εκ των 58 που υπογράφουν το κείμενο για την κεντροαριστερά, μίλησε στις 22/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Δεν συγκροτούμε πολιτικό κόμμα. Προσπαθούμε να αποτελέσουμε τον καταλύτη που θα κινητοποιήσει τις διαδικασίες στα πολιτικά κόμματα, που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς και σε έναν ευρύτερο κόσμο, που αποτελείται από κινήσεις, προσωπικότητες και απλούς πολίτες. Να βρούμε μια συνισταμένη μέσα σε ένα σύντομο πολιτικό
χρόνο, γιατί δεν έχουμε άφθονο... Θα είμαι στην συντονιστική γραμματεία. Οργανώσαμε μια εκτελεστική γραμματεία -να την πω έτσι-, για να συντονιζόμαστε μεταξύ μας, να ανταλλάσσουμε πιο γρήγορα τις απόψεις που διακινούνται και να οργανώνουμε κάποιες συγκεντρώσεις που έχουμε αποφασίσει για το επόμενο διάστημα. Θα διευρυνθεί μέσα στην εβδομάδα και με τις κινήσεις που δούλεψαν σε αυτό το χώρο όλο το προηγούμενο διάστημα και ασφαλώς δεν μας χωρίζει πια τίποτα από αυτές».

Δημοσιογράφος: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένα σημαντικό μέρος των πολιτών σας βλέπει θετικά... Δεν φαίνεται, όμως, ακόμα ποιο είναι το επόμενο βήμα που μπορεί να κάνει η κίνηση αυτή...

Α. Δρέττα: «Αιφνιδιαστήκαμε θετικά από την απήχηση της πρωτοβουλίας. Σας το λέω ειλικρινά... Δεν βιαζόμαστε. Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν συγκροτούμε κόμμα. Αισθανόμαστε πάρα πολύ μεγάλο το βάρος της ευθύνης από την απήχηση της πρωτοβουλίας και θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε ζωντανό τον διάλογο μέχρι τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές, αλλά και τις επόμενες εθνικές εκλογές...
Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει αυτή η πρωτοβουλία και να τα στηρίξει το επόμενο χρονικό διάστημα. Η ανιδιοτέλεια των προσώπων που την συγκροτούν -γιατί έχουμε ταλαιπωρηθεί από διάφορες προσωπικές στρατηγικές σε αυτό το χώρο- και η σταθερή επίκληση της ενότητας, που υπερβαίνει τα πολιτικά όρια των κομμάτων. Αυτά συνιστούν κάτι το ρηξικέλευθο στο χώρο της κεντροαριστεράς, διότι μέχρι τώρα και σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις -μικρές και μεγαλύτερες-, έχουμε μπουχτίσει από μικρομεγαλισμούς που φαντάζουν σαν καρικατούρες τώρα πια. Εμείς θα κάνουμε το επόμενο διάστημα μια μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα και μέχρι τα Χριστούγεννα θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε καλύτερα μια εθνική δικτύωση, που αυτή την στιγμή συγκροτούμε μέσα από το διαδίκτυο».

Δημοσιογράφος: Μια πρωτοβουλία όμως θα ήταν να μιλήσετε λίγο πιο θαρρετά για το πώς θέλετε να πάμε σε εκλογές...

Α. Δρέττα: «Αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει με το κείμενό μας... Το κείμενο λέει ότι πρέπει να συγκροτήσουμε κοινό πολιτικό φορέα στην πορεία προς τις προσεχείς ευρωεκλογές, χωρίς την αυτοδιάλυση των υπαρχόντων κομμάτων. Θα είναι ένας συνασπισμός κομμάτων. Έχει εμφανιστεί με το όνομα "Ελιά", δεν ξέρω αν θα είναι αυτό ή κάτι άλλο. Εν πάση περιπτώσει, ούτε το ΠαΣοΚ καλούμε να διαλυθεί -εγώ είμαι στέλεχος του ΠαΣοΚ-, ούτε την Δημοκρατική Αριστερά, ακόμα και τις επιμέρους πολιτικές κινήσεις που είναι μαζί μας σε αυτή την πορεία. Όμως, σε κάθε περίπτωση, τους καλούμε να ενταχθούν κάτω από ένα κοινό ψηφοδέλτιο, κάτω από μια ομπρέλα».

Και πρόσθεσε: «Αυτοπροσδιοριζόμαστε στο χώρο της κεντροαριστεράς. Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι αυτός ο νέος πολιτικός φορέας θα πρέπει να κινείται ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και θέλουμε να υπογραμμίσουμε την αυτοτέλεια και την αυτονομία αυτού του φορέα και από τις δύο πολιτικές δυνάμεις που ανέφερα».

Δημοσιογράφος: Κεντροαριστερά πάντως που να μην απλώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ένα θέμα;

Α. Δρέττα: «Με αφορμή αυτό, θέλω να πω κάτι και για την Δημοκρατική Αριστερά, με την οποία στην πραγματικότητα δεν μας χωρίζει τίποτα. Πολλά στελέχη της υπογράφουν το κείμενό μας, είναι πολύ σοβαροί και αξιοπρεπείς άνθρωποι. Εγώ θεωρώ ότι οι σύντροφοί μας στη Δημοκρατική Αριστερά έχουν ακόμα χρόνο να σκεφτούν. Δεν θεωρώ οριστικό το όχι του κ. Κουβέλη, όσο και αν το επαναλαμβάνουν σταθερά. Δεν θεωρώ σοβαρό επιχείρημα τη διαφωνία επί της κυβερνητικής πολιτικής... Σε ό,τι αφορά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θέλω να κάνω απολύτως σαφές ότι θεωρούμε πως υπάρχουν πολύ σοβαρές δυνάμεις εκεί, που ανήκουν ασφαλώς στο χώρο της κεντροαριστεράς. Εκείνο που έχει σημασία είναι αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θεωρεί ότι συμφωνεί με μερικές από τις βασικές αρχές τις οποίες επισημαίνουμε στο κείμενό μας. Δηλαδή, τον μεταρρυθμισμό, τον ευρωπαϊσμό, την δημοσιονομική εξυγίανση... Αν λοιπόν η ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συμφωνεί σε αυτά, εμείς είμαστε εδώ για οποιοδήποτε διάλογο. Επειδή όμως πιστεύω ότι δεν συμφωνεί και πιστεύω ότι υπερασπίζεται έναν λαϊκισμό και έναν δικομματισμό που έχει μικρύνει πάρα πολύ, εκτιμώ ότι δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση από την ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλλά, οι ψηφοφόροι πολίτες που στράφηκαν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μετά την κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς, ασφαλώς και είναι ακροατήριό μας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα