Η Άλωση της Ευρώπης - σε 365 λέξεις

του Γιώργου Αποστολίδη

Ήταν Κυριακή 29 Μαΐου ένα χρόνο πριν, όταν στον «Αθήνα 984» το θέμα της εκπομπής ήταν «Η Άλωση της Ευρώπης». Ήδη, μέσα σε ένα χρόνο τρία κράτη είχαν περάσει σε καθεστώς μνημονίου, τα spreads ήταν στα ύψη και οίκοι αξιολόγησης υποβάθμιζαν συνεχώς κράτη και τράπεζες στην

πατρίδα του ευρώ.

Σήμερα, η κατάσταση είναι χειρότερη με συνεχείς υποβαθμίσεις, καταστροφικά μέτρα λιτότητας και τώρα τον υπ. Εξωτερικών της Ισπανίας να καλεί σε βοήθεια την Ε.Ε και να μιλά για «Τιτανικό», οποία σύμπτωση.

Μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση πολιορκείται με «μπομπάρδες» που προσπαθούν να γκρεμίσουν τα τείχη της;  

Ήταν η Ελλάδα η κερκόπορτα της Ευρώπης;

Εδώ και καιρό οι αιρετές κυβερνήσεις έχουν αφήσει την πολιτική ισχύ να φεύγει σαν το νεράκι από τα χέρια τους και να περνά σε αόρατους χρηματοπιστωτικούς παράγοντες. Η μόνη χώρα όπου οι αρχές ξεκίνησαν  ελέγχους στα γραφεία των Οίκων ήταν η Ιταλία του Μπερλουσκόνι και (οποία σύμπτωση) ο Καβαλλιέρε κατέπεσε σε λίγο καιρό. Οι επίτροποι της Κομισιόν βρίσκουν τοίχο στην προσπάθεια να θεσπιστούν κανόνες στην αγορά παραγώγων  και τον φόρο Τόμπιν. Μόνον μερικές τράπεζες στην Δανία προσφάτως σταμάτησαν την συνεργασία (και το ζεστό χρήμα) με Οίκο αξιολόγησης καθώς θεώρησαν ότι υπερέβη τα όρια και εκρίθη ως μη αξιόπιστος.

Η Ε.Ε. με αντιπαραθέσεις επί τρία χρόνια απαντά (ως politically correct ) με οικονομικούς τεχνοκρατικούς όρους. Οι πλέον απαισιόδοξοι σκέπτονται ότι δεν θα έχει επ' άπειρον την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική ισχύ σε ένα σύνθετο κόσμο. Οι αισιόδοξοι ελπίζουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος εάν αλλάξουν τακτική οι «ισχυροί της ημέρας».

Οι διχόνοιες εκ των έσω άλλωστε συνέβαλλαν για να παραμείνει ανοικτή η κερκόπορτα... 

Keywords
Τυχαία Θέματα