Η χρονιά των Anonymous

Μπορεί οι «Ανώνυμοι» να είχαν ένα δύσκολο 2012 μέχρι στιγμής με δεκάδες συλλήψεις ενεργών μελών του και με την ανακάλυψη ότι ένας από τους ηγέτες τους ήταν τελικά πληροφοριοδότης της κυβέρνησης, αλλά σύμφωνα με έρευνα το 2011 ήταν το πιο αποτελεσματικό έτος τους.

Την Πέμπτη, η Verizon κυκλοφόρησε την ετήσια έκθεση της για την παραβίαση δεδομένων, που διεισδύουν σε δεδομένα από εκατοντάδες απαντήσεις- παραβίασης της εταιρείας, μαζί με εκείνα που ασκούν οι υπηρεσίες του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της Μυστικές
Υπηρεσίες των ΗΠΑ καθώς και της αστυνομίας της Αυστραλίας, της Ολλανδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.

Το αποτέλεσμα της μελέτης του τρέχοντος έτους είναι αρκετά σαφής: Το 2011, οι «χακτιβιστές» έκαναν αισθητή την παρουσία τους στον κόσμο της ασφάλειας των πληροφοριών περισσότερο από ποτέ, περισσότερο και από τα οικονομικά εγκλήματα που κυριαρχούν συνήθως τα στατιστικά στοιχεία.

Από τα 855 περιστατικά παραβίασης τον περασμένο χρόνο το τρία τοις εκατό αποδόθηκαν στην ομάδα των Anonymous. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό ποσοστό, αλλά ο διευθυντής της Verizon, λέει ότι είναι τεράστιο σε σύγκριση με την ίδια κατηγορία σε προηγούμενες μελέτες, που δημιούργησε μόλις ένα μικρό πρόβλημα στο ραντάρ πέρυσι και αντιπροσώπευαν λιγότερο από το ένα τοις εκατό των περιστατικών.

Όμως, ο πραγματικός αντίκτυπος της περσινής χρονιάς φαίνεται στους αριθμούς των εγγραφών -το καθένα από τα οποία συνδέεται με ένα άτομο. Από τα 177 εκατομμύρια δίσκους που έχουν χακαριστεί κατά το τελευταίο έτος, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν το έργο των «Ανώνυμων» ή των υποομάδων του κινήματος, λέει ο Μπράιαν Sartin, αντιπρόεδρος της ομάδας κινδύνου της ασφάλειας της Verizon.

Ο όρος του «χακτιβισμού» αποδίδεται σε μια ομάδα την Cult of the Dead Cow (Λατρεία των νεκρών αγελάδων) από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, οι αναλυτές της Verizon γράφουν ότι οι hackers περιορίστηκαν παλιότερα σε «ρίξιμο» ιστοσελίδων και μηχανισμών άμυνας και όχι σε μαζικές κλοπές δεδομένων. «Η κλοπή δεδομένων ως εργαλείο του hacktivism ήταν ένα από τα πιο βλαβερά πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν», λέει ο Baker. «Και ήταν πολύ επιτυχείς σε αυτό.»

Επειδή είχαν ως στόχο τους μεγαλύτερους οργανισμούς και επιδιώκουν την δημοσιότητα και το κέρδος από εύκολους στόχους, χρησιμοποίησαν κάποια τακτική όπως η Verizon λέει ότι είχε σπάνια ξαναδεί: Σχεδόν στο 75% των περιπτώσεων, οι στόχοι είχαν προειδοποιηθεί εκ των προτέρων ότι θα αντιμετωπίσουν μια επίθεση, μια τακτική που σπάνια χρησιμοποιείται από χάκερ με οικονομικά κίνητρα.

«Απέδειξαν σίγουρα διαφορετικούς τρόπους, και σε πολλές περιπτώσεις πιο εκλεπτυσμένους» λέει ο Baker.
Keywords
Τυχαία Θέματα