Η Ε. Χριστοφιλοπούλου στον ΑΘΗΝΑ984

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μίλησε στις 6/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την επέκταση του κατηγορητηρίου κατά του κ. Παπακωνσταντίνου:

«Εφόσον φαίνεται ότι υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία είναι συντριπτικά -από ό,τι μας ενημέρωσε ο κ. Ρήγας-
θα ακούσουμε και εμείς βεβαίως, αλλά πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε αυτή την πρόταση των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Βεβαίως σε κάθε τέτοια διαδικασία, πρέπει να δούμε όλα τα δεδομένα που θα παρουσιαστούν. Φαίνεται όμως ότι καταρχήν πρόκειται για μία πρόταση βασισμένη σε στοιχεία που ήρθαν στο φως πρόσφατα και δυστυχώς επιβαρύνουν τη θέση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου».

Δημοσιογράφος: Και προφανώς θα πρέπει να ακούσετε και τον ίδιο.

Ε. Χριστοφιλοπούλου: «Βεβαίως. Πρέπει να γίνουν όλα όπως πρέπει, με ουσιαστική συζήτηση. Γι' αυτό θα εξετάσουμε κάθε δεδομένο που θα προκύψει από τη συζήτηση και θα κάνουμε σοβαρή δουλειά»

Δημοσιογράφος: Έχει υπάρξει όλο αυτό το διάστημα κάποια κίνηση από πλευράς ΠαΣοΚ, προκειμένου να ακούσετε και τη δική του γνώμη ή παραμένετε σε αυτά τα οποία συζητούνται στην προανακριτική επιτροπή;

Ε. Χριστοφιλοπούλου: «Πολύ καιρό πριν, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ακόμα μέλος του ΠαΣοΚ, ήταν και στα ψηφοδέλτια του. Άρα μετείχε και στα όργανα του ΠαΣοΚ, μέχρι προσφάτως. Άρα ο ίδιος είχε και έχει και τώρα, που είναι εκτός ΠαΣοΚ, κάθε δυνατότητα να πληροφορήσει και να δώσει και σε εμάς, οποιαδήποτε άλλα στοιχεία νομίζει. Δεν πιστεύω να του αρνήθηκε κανείς αυτό το δικαίωμα ...».

Δημοσιογράφος: Δεν έχει γίνει τέτοιου είδους κίνηση;

Ε. Χριστοφιλοπούλου: «Από την πλευρά του όχι ,απ' όσο ξέρω. Και επειδή δεν τυχαίνει να χειρίζομαι εγώ τα οικονομικά, μπορούν οι κκ Σαχινίδης και Χρυσοχοΐδης να γνωρίζουν κάτι περισσότερο. Είμαι σίγουρη όμως ότι επειδή υπάρχουν τακτικές συναντήσεις, επικοινωνία και συνεργασίες μέσω του συντονιστικού της Βουλής και με τον πρόεδρο, ότι αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο, θα το είχαμε πληροφορηθεί ».

* Για την έκθεση του ΔΝΤ:

«Η κατάσταση επιβαρύνεται από νομικής πλευράς, επειδή το έγγραφο είχε έρθει τυπικά και όχι άτυπα. Ωστόσο, πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το ζήτημα της αξιοποίησης όλων, πολιτικά αλλά και ευρύτερα και όχι μόνο αυτής της λίστας. Η βλάβη του Δημοσίου είναι ένα θέμα που πρέπει να τεκμηριωθεί νομικά. Δεν μπορείς να παραπέμπεις κάποιον χωρίς να έχεις τεκμηριώσει αυτό το κομμάτι. Καταρχήν, θεωρώ ότι η έκθεση του ΔΝΤ το τεκμηριώνει. Θα παρακολουθήσω όμως τις ομιλίες που θα γίνουν σήμερα στη Βουλή και τα στοιχεία που θα κατατεθούν και θα δούμε που θα καταλήξουμε. Αυτό είναι το αδύναμο σημείο της έκθεσης από ό,τι έχω διαβάσει. Πρέπει να τεκμηριωθεί καλύτερα νομικά. Πολιτικά εάν θέλετε μπορούμε να συζητήσουμε για τη λίστα του Λουξεμβούργου -που το ΠαΣοΚ ανέδειξε και ο τότε υπουργός Οικονομικών και σημερινός πρόεδρος-, για τη λίστα των ακινήτων του Λονδίνου, τους 54.000 μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν τα λεφτά τους και που διασταυρώθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις με τις τραπεζικές καταθέσεις και περιμένουμε ακόμα να μας δώσει στοιχεία το σημερινό υπουργείο οικονομικών. Αυτή η δουλειά θεσμοθετήθηκε επί της κυβέρνησης Παπαδήμου και προχωράει όπως μας λένε. Πρέπει να δούμε στοιχεία και όλο το πολιτικό κομμάτι, ως βουλευτές. Είχα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση, πριν λίγο καιρό, για το θέμα αυτό και είχε έρθει ο κ. Μαυραγάνης, μου απάντησε ότι βαίνουμε ταχύτατα προς την αξιοποίηση αυτών των στοιχείων τώρα που τα συστήματα έχουν αρχίσει και διασταυρώνονται σωστά. Όμως, θέλω μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού σημείου και με αφορμή τη συζήτηση που και πάλι γίνεται καθώς και τις εκθέσεις που λένε ότι πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος, να ενημερωθούμε στη Βουλή, όλα τα κόμματα -όχι μόνο όσα στηρίζουν την κυβέρνηση-,για το πως πάει η ιστορία της αξιοποίησης του διαφυγόντος πλούτου, είτε αυτός είναι νόμιμος, άρα πρέπει να φορολογηθεί, είτε είναι και πλούτος, ο οποίος έχει αποκτηθεί με παράνομο τρόπο».

* Για τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων και τα δημοσιεύματα που μιλούν για δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για τους τόνους και τη ρητορική του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς:

«Δεν μιλώ με τον πρωθυπουργό. Διαβάζω και ακούω αυτά που λέτε και εσείς. Θα λυπόμουν πολύ εάν αυτά είναι αλήθεια. Υπάρχει όπως φαίνεται σοβαρή ιδεολογική διαφορά μεταξύ των δύο πιο συγγενών κομμάτων και μικροτέρων σήμερα σε εκλογική δύναμη, του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, με το κόμμα που έχει μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή εκλογική ισχύ, τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή φάνηκε στη δυσκολία που είχαμε στο να περάσουμε το μεγάλο πρόγραμμα για την ανεργία -που πέρασε με λίγο το έτσι θέλω του ΠαΣοΚ και τη βοήθεια της Δημοκρατικής Αριστεράς, βεβαίως, την Κυριακή των Βαΐων στον εφαρμοστικό νόμο- και στο αντιρατσιστικό. Άρα, η πρόκληση και για τον πρωθυπουργό, για τους δύο αρχηγούς και για όλους μας, δεν είναι να κάνουμε θυμούς και πείσματα, αλλά να καταλάβουμε ότι είναι σημαντικό να βάλουμε πλάτη στα μεγάλα και εθνικά θέματα και να συνεννοηθούμε. Με αμοιβαίες υποχωρήσεις και προσαρμογές, όπου χρειάζονται, με στόχο τη σύνθεση. Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα. Όμως οφείλουμε να πράξουμε αναλόγως και στα επιμέρους ζητήματα. Δεν μπορεί να είναι η κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Αυτό το χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς επί εποχής Παπαδήμου. Δεν πέρασε μία σειρά από νομοσχέδια, τα οποία καταθέτουμε τώρα, διότι καθυστέρησαν με ευθύνη των υπουργών, όχι όλων βέβαια .Υπάρχουν και υπουργοί για τους οποίους δεν μπορώ να πω τίποτα. Όλα αυτά οι τρεις αρχηγοί τα θέτουν. Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνουν οι αρχηγοί, να βλέπουν προβλήματα και να μη μιλούν; Ο κ. Βενιζέλος το είπε επανειλημμένως και νομίζω με πάρα πολύ ευγενικό τρόπο χωρίς να θίγει κανέναν και χωρίς να ασκεί επιθετική τακτική. Όμως θα πρέπει να θέσουμε τα θέματα. Συγκυβερνούμε, δεν είμαστε απλώς παρατηρητές για να ψηφίζουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα