Η Ελλάδα «ρίχνει» το ευρώ

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας έπεσε η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, στο 1,25, λόγω και της ανησυχίας για την Ελλάδα. «Η Ελλάδα ακόμη κι εκτός ενιαίου νομίσματος μπορεί να παραμείνει ένα βάρος για την Ευρώπη», λένε οι New York Times.

Ασύμφορη για την Ελλάδα

η έξοδος από το ευρώ, αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs και προειδοποιεί ότι ένα νέο ελληνικό νόμισμα δεν θα ήταν αξιόπιστο μέσο συναλλαγής ή αποθήκευσης αξίας.

Ακόμη, ο οίκος τονίζει ότι οι ξένοι εμπορικοί εταίροι θα ήταν απίθανο να εμπιστευτούν ένα μέσο συναλλαγών που εκδίδεται από μια κυβέρνηση που δεν έχει υπάρξει πρόθυμη στο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο παρελθόν.

Επίσης, με το ευρώ να παραμείνει το μοναδικό αξιόπιστο μέσο συναλλαγών, η ουσιαστική αξία του νέου νομίσματος θα μπορούσε να υποχωρήσει κατακόρυφα καθώς η ζήτηση για ευρώ και η προσφορά νέου νομίσματος, θα αυξανόταν.

Την ίδια στιγμή, η Credit Suisse επισημαίνει ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ στους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι αναμένουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι οι πιθανότητες για την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι να βγει από το ευρώ στο επόμενο έτος, σε αντίθεση με το ευρύτερο consensus της αγοράς που τοποθετεί τις πιθανότητες στο 50-50.

Πληροφορίες από www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα