Η έξοδος δεν είναι λύση για την Ελλάδα

Η Goldman Sachs θεωρεί ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν θα είναι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος θα αποδεικνυόταν ότι έχει περισσότερο κόστος για τη χώρα.

Η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι ένα νέο ελληνικό νόμισμα δεν θα ήταν αξιόπιστο
μέσο συναλλαγής ή αποθήκευσης αξίας. Εάν η ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε σε μια κίνηση που υποχρέωνε την ΕΚΤ να σταματήσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια αξιόπιστη νέα μέθοδο πληρωμών (είτε αυτή ήταν ένα I Owe You είτε ένα νέο νόμισμα).

Ακόμη, ο οίκος τονίζει ότι οι ξένοι εμπορικοί εταίροι θα ήταν απίθανο να εμπιστευτούν ένα μέσο συναλλαγών που εκδίδεται από μια κυβέρνηση που δεν έχει υπάρξει πρόθυμη στο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο παρελθόν.

Επίσης, με το ευρώ να παραμείνει το μοναδικό αξιόπιστο μέσο συναλλαγών, η ουσιαστική αξία του νέου νομίσματος θα μπορούσε να υποχωρήσει κατακόρυφα καθώς η ζήτηση για ευρώ και η προσφορά νέου νομίσματος, θα αυξανόταν.

Την ίδια στιγμή, η Credit Suisse επισημαίνει ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ στους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι αναμένουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς.

Επισημαίνει ακόμη πως οι πιθανότητες για την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι να βγει από το ευρώ στο επόμενο έτος, σε αντίθεση με το ευρύτερο consensus της αγοράς που τοποθετεί τις πιθανότητες στο 50-50.

«Και αυτό είναι διότι θεωρούμε πως είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης, να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη για τώρα», αναφέρει η Credit Suisse.

Προσθέτει ακόμη ότι η έκβαση των επόμενων εκλογών στις 17 Ιουνίου παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, με την πολιτική κατάσταση να είναι ρευστή.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα