«Η φωνή σου μετράει»

Με σύνθημα «Η Φωνή σου Μετράει» γιορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο μήνυμα του  o Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι  «Δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή που ζεις, η φωνή σου μετράει».
 
Το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν

«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ακουστεί και να διαμορφώσει τις αποφάσεις που επηρεάζουν την κοινωνία του. Το δικαίωμα αυτό κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και
είναι πλήρως ενσωματωμένο στο Διεθνές Δίκαιο, ιδίως στο άρθρο 25 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα κάναμε αδιαμφισβήτητη πρόοδο.

Ωστόσο, πολλές ομάδες και άτομα αντιμετωπίζουν πληθώρα εμποδίων. Οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν σχεδόν παντού, αλλά υποεκπροσωπούνται στα κοινοβούλια, στις ειρηνευτικές διαδικασίες, σε ανώτατες κυβερνητικές θέσεις και σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων, καθώς και σε άλλες θέσεις λήψης αποφάσεων. Οι αυτόχθονες αντιμετωπίζουν συχνά διακρίσεις που τους στερούν τη δυνατότητα να κάνουν πλήρη χρήση των εγγυημένων δικαιωμάτων τους ή δεν λαμβάνεται υπόψη η κατάστασή τους. Οι θρησκευτικές και οι εθνοτικές μειονότητες - καθώς και τα άτομα με αναπηρία ή τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή πολιτικές πεποιθήσεις - συχνά παρεμποδίζονται να συμμετάσχουν σε βασικούς θεσμούς και διαδικασίες. Οι θεσμοί και η δημόσια διαβούλευση πρέπει να αντιπροσωπεύουν τις κοινωνίες σε όλη την ποικιλομορφία τους.

Γενικότερα, σε πολλά μέρη του κόσμου, έχουμε γίνει μάρτυρες ανησυχητικές απειλές για όσα κερδήθηκαν για τη δημοκρατική διακυβέρνηση. Σε ορισμένες χώρες, ομάδες πολιτών αντιμετωπίζουν αυξανόμενες πιέσεις και περιορισμούς. Νομοθεσία έχει εισαχθεί ειδικά για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία τους. Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας αντιμετωπίζουν νέα μέτρα αντιπαράθεσης. Πρέπει όλοι να είμαστε προβληματισμένοι από μια τέτοια οπισθοδρόμηση.

Ακόμη και σε κοινωνίες με καλό ιστορικό, υπάρχει περιθώριο για βελτίωση. Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει ότι όλοι οι κάτοικοί της έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν πλήρως στις δημόσιες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να εκλέγονται σε δημόσια αξιώματα και να έχουν ίση πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Το να θεσπίσουμε νέα δικαιώματα ή να καταργήσουμε άδικους νόμους δεν είναι πάντοτε αρκετό. Πάρα πολύ συχνά, εξακολουθούν να υπάρχουν διακρίσεις στην πράξη, δημιουργώντας εμπόδια και νοοτροπίες που μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστούν.

Οι ενεργές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αποτελούν το κλειδί για την ευημερία και τη λειτουργία του κάθε έθνους, και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει τα μέτρα καταπίεσης που λαμβάνονται εναντίον τους. Αυτός είναι ο λόγος που στην Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών τονίζεται το δικαίωμα της συμμετοχής και τα συναφή δικαιώματα που την καθιστούν δυνατή - η ελευθερί
Keywords
Τυχαία Θέματα