«Η ΚΤ υλοποιεί πολιτικές αποφάσεις»

Η κατάσταση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος είχε επιδεινωθεί σημαντικά από τα μέσα του 2011, κυρίως λόγω των αυξημένων προβλέψεων για τα δανειακά χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και των απωλειών από την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, υποστήριξε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας
(ΚΤ), Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος υπεραμυνόμενος των χειρισμών από την πλευρά της δήλωσε, ότι η «Κεντρική Τράπεζα υλοποιεί πολιτικές αποφάσεις».

Σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε, ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πρωτόγνωρες για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και είναι αναμενόμενο να προκαλούν αντιδράσεις.

«Σέβομαι και κατανοώ τον κόσμο και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Γνωρίζω τις κατηγορίες και την επίρριψη ευθυνών που εκτοξεύονται το τελευταίο διάστημα κατά της Κεντρικής Τράπεζας και του διοικητή για τις προθέσεις και τους χειρισμούς στα θέματα του χρηματοπιστωτικού τομέα», σημείωσε.

Επίσης, έδειξε να κατανοεί, ότι «υπάρχει θυμός και ανασφάλεια από πλευράς του κοινού, ίσως επειδή δεν είναι εις γνώσιν του τα πραγματικά γεγονότα», όπως ανέφερε, υποστηρίζοντας, ότι «η Κεντρική Τράπεζα και ο διοικητής βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που προέκυψε από πολιτικές αποφάσεις και είχαν τη θεσμική ευθύνη ν' αντιμετωπίσουν τη δεινή κατάσταση στην οποία βρέθηκε το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Επίσης, όπως είπε, τις τελευταίες μέρες παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ η ανεξάρτητη έρευνα του οίκου Alvarez & Marsal για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου ζήτησαν κρατική στήριξη.

«Οι όροι εντολής προέβλεπαν τη διερεύνηση αναφορικά με την επέκταση των τραπεζών αυτών στο εξωτερικό με τη μορφή δικτύου καταστημάτων ή θυγατρικών εταιρειών και μέσω της εξαγοράς τραπεζών καθώς και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η αγορά ελληνικών ομολόγων», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στη Λαϊκή Τράπεζα, είπε, η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

«Διευκρινίζω, όπως εξάλλου σαφώς αναφέρεται και στην ίδια την έκθεση, ότι η έρευνα θα καλύψει την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από τη Λαϊκή Τράπεζα, καθώς και την επέκταση της Λαϊκής Τράπεζας εκτός Κύπρου εξετάζοντας, παράλληλα, τον ρόλο και τις τυχόν ευθύνες όλων των εμπλεκομένων», δήλωσε.

Στην ομιλία του ο διοικητής ανέφερε, ότι η συνεργασία με την κυβέρνηση είναι υπό τις παρούσες συνθήκες μέγιστης σημασίας για τη συνετή αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο από την κρίση.

«Η δική μου πρόθεση για αγαστή συνεργασία με τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας είναι δεδομένη. Είμαστε έτοιμοι ν' ανταποκριθούμε σε κάθε κάλεσμα συνεργασίας και συντονισμού με την κυβέρνηση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε.

Υπενθύμισε επίσης, ότι στις αρχές του 2012 είχε επικρατήσει η λανθασμένη, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, εντύπωση, ότι οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να εξεύρουν ιδιωτικά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους ή να πωλήσουν με κέρδος μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012.

«Στις αρχές Μαΐου 2012, όταν ανέλαβα (σ.σ: από τον πρόεδρο Χριστόφια) τα καθήκοντα του διοικητή της ΚΤΚ, η τότε διοίκηση της Λαϊκής ζήτησε κρατική στήριξη, δεδομένης της αποτυχίας προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών, αιτούμενη το κράτος να γίνει ανάδοχος (underwrite) με την έκδοση νέου κεφαλαίου της τράπεζας, ποσού 1,8 δισ. ευρώ», ανέφερε.

«Με τη διαδικασία αυτή, ουσιαστικά, κρατικοποιήθηκε η Λαϊκή Τράπεζα, με την κυβέρνηση ν' αποκτά το 84% του μετοχικού κεφαλαίου της, με την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον διοικητή, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Μαρτίου 2013, ο υπουργός Οικονομικών κ. Σαρρής ενημερώθηκε και το Eurogroup ανακοίνωσε, ότι η Κύπρος επρόκειτο να λάβει χρηματοδότηση. «Όλοι πιστεύαμε, ότι η αναφορά ήταν για τα 17 δισ. ευρώ του αρχικού μνημονίου, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ θα δίνονταν στις τράπεζες», είπε.

Πλην, όμως, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Μαρτίου 2013, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, συμπλήρωσε, ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Οικονομικών ότι «η χρηματοδότηση αφορούσε μόνο τα 10 δισ. ευρώ για το κράτος και τα υπόλοιπα 7 δισ. ευρώ θα έπρεπε να βρεθούν από την εσωτερική αγορά της Κύπρου και ότι κανένα ποσό από τα 10 δισ. ευρώ δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής ή της Τράπεζας Κύπρου, ανατρέποντας τα μέχρι τότε δεδομένα και σχεδιασμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιθυμούσαν την επιβολή τέλους επί όλων των καταθέσεων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.

Στην ομιλία του ο κ. Δημητριάδης μεταξύ άλλων ανέφερε:

- Το Eurogroup, επιπρόσθετα, απαίτησε από την κυβέρνηση όπως μεριμνήσει για να πωληθούν άμεσα όλα τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία των κυπριακών τραπεζών χωρίς όμως, να επηρεαστεί το ελληνικό δημόσιο χρέος. Αυτό καταγράφηκε στις αποφάσεις του Eurogroup στις 15 και 25 Μαρτίου 2013.

- Είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΚΤΚ και σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τις πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν στις 25 Μαρτίου 2013 στο Eurogroup.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε, ότι έχουν ληφθεί από κοινού με την κυβέρνηση αποφάσεις για την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, των δημόσιων πόρων, καθώς και ορισμένων ομάδων καταθετών, όπως για παράδειγμα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, των σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κ.λπ.

Ενδεχομένως, όπως είπε, με τη συμπερίληψη και άλλων ομάδων καταθετών που αποκλείονται από τη διαδικασία μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές, σε οικονομικούς, λογιστικούς όρους, αυτό συνεπάγεται τη μεταφορά επιπρόσθετων υποχρεώσεων στον ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου δημιουργώντας έτσι περισσότερες οικονομικές υποχρεώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα