Η Λ. Κατσέλη στον ΑΘΗΝΑ984

Η πρόεδρος της "Κοινωνικής Συμφωνίας", Λούκα Κατσέλη, μίλησε την Κυριακή 14 Απριλίου στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών να απομακρυνθούν 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι φέτος και 15.000 έως του χρόνου:

«Είναι μία απαράδεκτη απόφαση, αναποτελεσματική της οποίας δεν κατανοώ τη λογική. Το μόνο που μπορώ να καταλάβω είναι ότι η τρόικα θέλει να μειώσει τη δημοσιονομική δαπάνη».

Δημοσιογράφος: Όταν όμως λέει ότι "μπορείτε
να προσλάβετε ίσο αριθμό"... δεν έχει καν δημοσιονομικό αποτέλεσμα αυτό.

Λ. Κατσέλη: «Θέλω να το δω όμως για να το πιστέψω, το ότι θα υπάρχουν και προσλήψεις. Το πρόβλημα του δημόσιου τομέα είναι η αναποτελεσματικότητα του, η λανθασμένη οργάνωσή του και σε οποιαδήποτε διοικητική μεταρρύθμιση δεν ξεκινάς, κάνοντας οριζόντια μέτρα με μείωση του ανθρώπινου δυναμικού. Το ζήτημα είναι χρειάζεται η Ελλάδα ή όχι έναν αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, όπου θα υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις ευθύνης, ένα ξεκάθαρο οργανόγραμμα, όχι τόσες πολλές Γενικές Διευθύνσεις και τμήματα; Η χώρα μας χρειάζεται πραγματικά μια τολμηρή διοικητική μεταρρύθμιση. Αλλά αυτά τα μέτρα διαλύουν ακόμα και αυτόν το δημόσιο τομέα... Γίνεται μία επίθεση. Θέλουν να δώσουν ένα μήνυμα στους από πάνω τους, κυρίως δηλαδή στην κα Μέρκελ και στο διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι χτυπάμε τρία πράγματα, τον δημόσιο τομέα, τα εργασιακά και τρίτον, τη λειτουργία του κράτους και την απόσυρσή τους από τις αγορές μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι μέτρα που αποδομούν τελείως το κοινωνικό κράτος έτσι όπως το ξέραμε. Είναι πολιτικό το μήνυμα».

* Για Εθνική - Eurobank:

«Αυτό που μου κάνει τεράστια εντύπωση είναι ότι πριν από ένα μήνα περίπου, όταν ελήφθη η απόφαση για την συγχώνευση, είχαμε πανηγυρισμούς και οδηγήθηκαν μέτοχοι των τραπεζών να ανταλλάξουν μετοχές. Τι άλλαξε μέσα σε ένα μήνα; Πιστεύω ότι πίσω από αυτή την μεγάλη απόφαση κρύβεται κατά πάσα πιθανότητα, χωρίς βεβαίως να είμαι σίγουρη, η όρεξη κάποιων ξένων τραπεζών και κυρίως της Deutsche Bank να μπουν μέσα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα... Εδώ και πολύ καιρό, εγώ προσωπικά αλλά και όλη η Κοινωνική Συμφωνία μιλάμε για την ανάγκη δημιουργίας ενός πυλώνα δημοσίου συμφέροντος στο τραπεζικό σύστημα. Με έναν στρατηγικό ρόλο του κράτους, έτσι ώστε να προάγει και τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα αλλά και να μπορεί να παρέμβει για αναπτυξιακούς λόγους στην αγορά, να χρηματοδοτήσει, κ.ο.κ. Βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο. Μία αποδυνάμωση όλων των εργαλείων εκείνων που θα μπορούσαν να έχουν έναν παρεμβατικό ρόλο. Υπάρχει μια τεράστια επίθεση αυτή την στιγμή στην Ευρώπη για αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου. Και είναι τραγικό ότι αυτό γίνεται μετά από μια μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, όπου ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο βρισκόταν σε υποχώρηση και αυτή την στιγμή βλέπουμε μια αντεπίθεση όπου τα κράτη, οι κυβερνήσεις και ο δημόσιος τομέας έχουν ουσιαστικά σηκώσει τα χέρια, δέχονται τα πάντα και το παραγωγικό κεφάλαιο και οι υγιείς επιχειρήσεις επωμίζονται όλο το βάρος της προσαρμογής, μαζί βεβαίως με τους εργαζόμενους».

* Για την Κύπρο:

«Πιστεύω ότι δεν κάθεσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν δεν έχεις αποφασίσει ότι είσαι διατεθειμένος να συγκρουστείς και στην περίπτωση της Κύπρου και της Ελλάδας. Δεν μπορεί να είναι ένας υπουργός μόνος του, πρέπει να είναι μια ολόκληρη κυβέρνηση, γι' αυτό πιστεύω ότι και στην Κύπρο και στην Ελλάδα το πρόβλημα ήταν και παραμένει βαθύτατα πολιτικό. Αυτή η επέλαση θα συνεχιστεί και θα οξυνθεί. Και όσο υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες υποχωρούν -κάτι που βλέπουμε στην Ελλάδα- και όσο δεν υπάρχει από κάτω μια συμπαράταξη δυνάμεων η οποία λέει "φτάνει πια, δεν πάει άλλο". Θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος να πεις "δεν σε πληρώνω". Η επόμενη δόση των 8 δισ. ευρώ είναι για πληρώσεις τα ομόλογα και τους δανειστές σου. Εάν δεν μπορείς να επιβάλεις την αλλαγή του προγράμματος, το οποίο είναι αδιέξοδο και αναποτελεσματικό, θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος να κάτσεις στο τραπέζι και να θέσεις την κόκκινη γραμμή».

Σε άλλο σημείο είπε: «Αυτό που πρέπει να εξηγήσει ο κ. Σαμαράς είναι ποιες βλέπει ως πηγές ανάπτυξης. Πριν από τρεις μήνες κατέθεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τους βουλευτές τις δικές μου πρόχειρες εκτιμήσεις -που τουλάχιστον για το 2010 βγήκαν ακριβείς-, όπου προέβλεπα και προβλέπω και τώρα μια βαθύτατη ύφεση για το 2013, της τάξης του -7%. Πιστεύω ότι περίπου εκεί θα φτάσει, χωρίς να έχουμε υπολογίσει και τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις της κυπριακής τραγωδίας. Για το 2014 δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διότι η ζήτηση είναι πάρα πολύ χαμηλή. Ακόμα και αν γίνουν κάποια επενδυτικά έργα, αυτά θα αποδώσουν σε τρία, τέσσερα χρόνια... Πιστεύω ότι αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ανατραπεί προς όφελος και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και συμφωνώ με όσους ξένους αναλυτές λένε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε ευρύτατες συμμαχίες των χωρών του Νότου και της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας. Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχει ευρωζώνη τα επόμενα δύο χρόνια».

Δημοσιογράφος: Συνεχίζονται οι επαφές με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ευδοκιμούν;

Λ. Κατσέλη: «Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μια ευρύτατη συμπαράταξη δυνάμεων, οι οποίες θέλουν να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Άνθρωποι που το πιστεύουν, προσωπικότητες, δίκτυα, κόμματα, ομάδες. Αλλά πρέπει, αν συντονιστούν οι προσπάθειες, να υπάρξει ένα συντονιστικό όργανο και να υπάρξει εμβάθυνση και εξειδίκευση της εναλλακτικής πρότασης, την οποία πιστεύω ότι υπάρχει... Όλο αυτό προχωράει, υπάρχουν όμως δυσκολίες σε όλους τους χώρους. Νομίζω ότι η αναγκαιότητα είναι τέτοια, που πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα