Η Μ. Ξαφά στον ΑΘΗΝΑ984

H οικονομολόγος και πρώην αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Μιράντα Ξαφά, μίλησε στις 13/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» στο Νίκο Καρούτζο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το PSI:


«Πιστέυω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία. Φαίνεται

ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία και ως προς το επιτόκιο των νέων ομολόγων και ως προς τη διάρκεια των νέων ομολόγων, ως προς το γεγονός ότι θα εκδοθούν με βάση τον αγγλικό νόμο και όχι τον ελληνικό και άλλες παραμέτρους. Υπάρχει βέβαια το θέμα που θίξατε, που είναι οι ρήτρες συλλογικής δράσης πάνω στα υπάρχοντα ομόλογα, σκοπός της οποίας ρήτρας, -εάν τελικά προχωρήσει έτσι το πράγμα-, θα είναι να ελαχιστοποιηθούν αυτοί που αρνούνται να ανταλλάξουν τα παλιά τους ομόλογα με καινούργια».

Δημοσιογράφος: Πληροφορίες λένε ότι 80 δισ. ευρώ ομολόγων βρίσκονται στα χέρια Heads Funds και διαφόρων άλλων ιδιωτών. Εάν αυτοί έχουν αγοράσει το 30% και έχουν ταυτόχρονα και CDS για ποιο λόγο να συμμετάσχουν στο PSI; Πως θα εξαναγκάσουν (σ.σ. ένα τέτοιο ιδιώτη) να συμμετάσχει;

Μ. Ξαφά:  «Θα τον εξαναγκάσει βάζοντας ρήτρες στα υπάρχοντα ομόλογα, το οποίο σημαίνει ότι μια πλειοψηφία ομολογιούχων, της τάξης του 70%, θα μπορεί να επιβάλει στο υπόλοιπο 30% τους νέους όρους...
Εάν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες πάμε σε πιστωτικό γεγονός (credit event) -το οποίο δε έχει μεγάλη σημασία, κατά τη γνώμη μου, διότι η Ελλάδα θα βγει από αυτό το καθεστώς μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πιστεύω ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν τα συμβόλαια CDS, διότι όταν κάποιος αγοράζει ασφάλιση έναντι του πιστωτικού κινδύνου, δεν πρέπει να έρχεσαι να του λες ότι "δεν σε πληρώνω". Αυτό γίνεται στην ουσία... Θα πρέπει να πληρωθούν διότι υπάρχουν και πιστωτικά ιδρύματα τα οποία αγόρασαν τα ομόλογα στην ονομαστική τους αξία και τώρα καλούνται να ανταλλάξουν τα υπάρχοντα ομόλογά τους με νέα ομόλογα που θα έχουν τη μισή ονομαστική αξία. Ε, πως να μην ενεργοποιηθεί το CDS; είναι δίκαιο;».

* Για την επιτυχία της «συνταγής» του ΔΝΤ;


«Εσείς νομίζετε ότι το Μνημόνιο εφαρμόστηκε; Πώς μπορούμε να πούμε ότι απέτυχε εάν δεν εφαρμόστηκε;... Δε φταίει και η Ελληνική κυβέρνηση που δεν το εφήρμοσε;... Αρχές Σεπτεμβρίου ήρθε η τρόικα και έφυγε από την Ελλάδα. Η δόση επρόκειτο κανονικά να δοθεί αρχές Σεπτεμβρίου και δε δόθηκε. Δε δόθηκε ούτε τον Οκτώβριο, δε δόθηκε ούτε το Νοέμβριο και δόθηκε τελικά αρχές Δεκεμβρίου, όταν επιτέλους αντελήφθη η κυβέρνηση και ο κ. Βενιζέλος συγκεκριμένα, ότι η δόση δεν πρόκειται να δοθεί εάν δεν τηρηθούν όλα αυτά που έχει υποσχεθεί η Ελλάδα. Μέγιστη ευθύνη στην Ελληνική κυβέρνηση».

* Για την κυβέρνηση Παπαδήμου:


«Έχουμε μια κυβέρνηση με έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό, τον κ. Παπαδήμο, και τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση αυτή οι οποίοι μια μέρα ασκούν συμπολίτευση και μια ασκούν αντιπολίτευση. Ε, λοιπόν δεν βγαίνει έτσι το πράγμα».

* Για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων:


«Ο Κ.Β.Σ είναι ένας "ζουρλομανδύας" που έ

Keywords
Τυχαία Θέματα