Υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης ευρωπαϊκών χωρών αναμένεται από την S&P

Ανάμεσα σε αυτές και η Γαλλία.

Την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης ευρωπαϊκών χωρών αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και εντός της ημέρας η Standard & Poor’s σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα ως πηγές Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η πηγές δεν αποκάλυψαν ποιες χώρες θα υποβαθμιστούν. Ωστόσο, διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται στις χώρες αυτές να συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες απολαμβάνουν την ύψιστη πιστοληπτική υποβάθμιση. . Αντιθέτως, δεν

φαίνεται να γλιτώνει η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ δεν αποκλείεται να υποβαθμιστεί και το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Αυστρία.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δηλώνουν πως στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης κυκλοφορεί ήδη σημείωμα της S&P και η ανακοίνωση «θα μπορούσε να ακολουθήσει άμεσα».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ελάχιστες ώρες μετά τη φημολογία που κυκλοφόρησε το βράδυ της Πέμπτης πως επίκειται υποβάθμιση δεκάδων ευρωπαϊκών χωρών και τουλάχιστον 60 τραπεζών, ενώ η ίδια η S&P έχει θέσει, ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου, σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης, με αρνητικό outlook, 15 χώρες της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή, και ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση έξι χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε αρνητική παρακολούθηση έως τα τέλη του Ιανουαρίου.

Από τη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση για τις προθέσεις της S&P, οι ευρωπαϊκές αγορές αύξησαν τις απώλειές τους.

Με απώλειες άνοιξε και η αμερικανική αγορά, με τους βασικούς δείκτες της Wall Street να υποχωρούν κατά σχεδόν μία μονάδα, ενώ και το ευρώ πιέζεται στα 1,2694 δολάρια, με πτώση 0,94%, έχοντας φτάσει και στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1,2685 δολαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα